Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Szakmaiság és csapatépítés workshopon

2015. 04. 24
A Türr István Képző és Kutató Intézet konzorciumi (a szakmai koordinációért felelős) partnerként vesz részt a TÁMOP-5.3.6 Komplex telep-programokban. A TKKI a szakmai megvalósítók munkáját workshopok szervezésével is segíti, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy az együttműködés még szorosabbá váljon.

 Ezeknél a komplex projekteknél kiemelt fontosságú az együttgondolkodás, hogy az egyes elemek szinergiáját megteremtve a projekt még hatékonyabban valósíthassa meg a felzárkózásban kitűzött céljait.  Számos olyan téma kerül feldolgozásra, amely segítségül szolgál az esetmenedzsereknek, a szakmai vezetőnek és a közösségi program szervezőknek a settlement-típusú szociális munka mindennapi tevékenységeihez. 

A TKKI munkatársai a fenti szempontokat figyelembe véve szervezik meg a workshopokat, hogy azok hosszútávon használható információkkal, tudásbázissal szolgáljanak a résztvevők számára. Fontos, hogy ezeknek a műhelymunkáknak az eredményeit a fenntartási időszakban is hasznosítani tudja a szakmai stáb. 

Egy sok témát érintő workshopon vehettek részt a közelmúltban Tuzséron a szakmai megvalósítók. A résztvevők a workshopot irányító szakemberrel közösen megfogalmazták a célcsoport legfontosabb jellemzőit személyiségük és életkörülményeik leírásával, majd példákon keresztül megoldási lehetőségekről beszélgettek. A közös munka során az egyes esetmenedzserek megosztották értékes, a többiek számára is használható tapasztalataikat. Ennek előnye, hogy az elhangzott problémákkal bárki találkozhat és felhasználva az egymástól megismert jó-gyakorlatokat, egyszerűbb lehet a helyes megoldás megtalálása. 

Tipologizálták az embereket az esetmenedzserekkel való lehetséges együttműködésük alapján. Ilyen például többek között a „látogató” típus, aki úgy mutatja be a problémáját a segítőnek, mintha az más problémája lenne, mert eleinte nem meri magára vállalni. Másik, az „alárendelő” típus, aki kompetenciáit és ezzel együtt a felelősséget is a segítő személyre helyezi. A különböző típusú emberek különböző módszereket igényelnek, hogy eredményesen tudjanak velük együtt dolgozni a szociális szakemberek. A workshop lehetőséget adott arra, hogy ezeket a módszereket részletesen végigbeszélve, azokat a szakmai megvalósítók bármikor alkalmazni tudják a sikeres kommunikáció érdekében.

Fontos, hogy az esetmenedzserek, közösségi programszervezők ne csak a szakmai kompetenciájukban fejlődjenek, hanem pl. kommunikációs, kooperációs képességeik terén is. Ezeket gyakran tréning-jelleggel lehet a leginkább fejleszteni, amelyek a csoportkohéziót is erősítik. Ezzel pedig támogatják a szakmai megvalósítók még eredményesebb együttműködését, ami kulcsfontosságú a célcsoporttal való munka és a projekt sikeressége szempontjából.

A tuzséri workshopon ezért a résztvevők közösségfejlesztő gyakorlatokat is kipróbálhattak, amit később a saját munkájuk során is sikerrel alkalmazhatnak, akár egy a célcsoport számára rendezett program alkalmával. A műhelymunkát önismereti tréninggel zárták a résztvevők. Ennek során fölismerhettek számos, érdekes megállapítást és személyiségjegyet is önmagukról. A jó hangulatú workshopon sok hasznos információhoz jutottak. Megerősítették, hogy szükség van az ilyen jellegű műhelymunkákra, mert sok szempontból nyújt segítséget az eredményes munkavégzéshez. 

A tuzséri projekt-esemény igazolta, hogy az átgondolt, tudatos tervezésnek/szervezésnek nagy jelentősége van, hiszen a worshopok komoly hatással vannak a szakmai megvalósítók munkájára. A jól felépített workshop sorozattal a TKKI munkatársai hozzájárulhatnak a projektek sikeres fenntartásához is.