Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Folytatódik a Bizalom és Munka a szolnoki telep-programban

2015. 03. 05
Lakossági fórumon ismertették a telep-program fontosabb elemeit Szolnokon a projekt szakmai megvalósításáért felelős szervezetének a képviselői 2015. március 2-án a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola tornatermében. A megyei jogú város halmozottan hátrányos helyzetűek által lakott, Motor és Törteli utcák által határolt szegregált településrészéről jelentős számban érkező lakosokban a rendezvényen elhangzottak örömteli élményeket ébresztettek, hiszen az elkövetkező időszak képzési és fejlesztő programjai felidézték azokat a kiugróan pozitív eredményeket, melyeknek a 2012-ben megvalósított Bizalom és Munka program során részesei lehettek. 

A TÁMOP 5.3.6. „Komplex telep-program” ugyanis a pontosan három évvel ezelőtt elkezdett, rövid időszak alatt ugrásszerű fejlődést produkáló, társadalmi felzárkózást támogató beavatkozás teljesítményeire építve, azokat folytatva törekszik előrelépést biztosítani a nehéz helyzetben élő helyieknek.

A projekt főkedvezményezettje, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a Türr István Képző és Kutató Intézettel, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központtal, a CONTACT Munkarehabilitációs Foglalkoztató Kereskedelmi és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft-vel, valamint Szolnok Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatával létrehozott közös szakmai szervezetben kívánja megvalósítani a képzési, kompetencia-fejlesztési, egészségügyi, lakhatási, szociális, és közösségfejlesztési programelemeket egyaránt tartalmazó, komplex projektet.

A TKKI szervezésében megvalósuló, hamarosan induló „Építőipari betanított munkás” elnevezésű képzés húsz résztvevője az elképzelések szerint képessé válik szakember irányításával szakipari feladatokat elvégezni építkezéseknél és meglévő épületek karbantartásánál. A „Betanított parkgondozó” program húsz résztvevője pedig az alapvető parkosítási feladatok ellátását, zöldterületek, közterületek, parkok, utcák, játszóterek, temetők, házikertek növényeinek szakszerű ültetését, gondozását, ápolását, a kulturált környezet folyamatos fenntartását végezheti majd a szakmai felkészítést követően.

A CONTACT Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében induló „Betanított varrómunkás” program a könnyűipari szakmacsoport területén elsajátítható szakmai készségek és képességek fejlesztésével támogatja a projekt során a jelentkezők munkaerő-piaci integrációjának elősegítését.

A Humán Szolgáltató Központ munkatársai a szakmai felkészítésekkel párhuzamosan, azokat kiegészítve és támogatva biztosítják mindazon egyéni esetkezelést, mely személyre szabottan, egyedileg járul hozzá a résztvevők szociális és integrációs készségeinek fejlesztéséhez. Mindezt változatos szakmai tartalommal bíró programkínálat biztosítása mellett végzik: az egyéni segítségnyújtástól, tanácsadástól és információnyújtástól kezdve a csoportos tréningeken, foglalkozásokon, közösségi napokon, szabadidős programokon, felvilágosító és egészségnapokon át a támogatottak családjai legkisebb tagjainak felügyeletét szolgáló gyermekmegőrzésig és fejlesztő foglalkozásokig számos programelem megvalósításával biztosítják a humánszolgáltatásokat.

A Törteli és Motor utcák által határolt szegregált lakóterületen egy 6 elemből álló konténer-együttes telepítésével Csillag-Cserhaj Szolgáltató Pont és közösségi épület kerül majd megnyitásra, mely az előbb ismertetett humánszolgáltatásokat helyben, közvetlenül teszi elérhetővé a rászorulók számára. A telep lakóingatlanaiból hiányzó alapvető higiéniai szolgáltatások, a hatósági szolgáltatásokhoz való hozzáférés és ügyintézés elősegítése, jogi tanácsadás, adósságkezelési tanácsadás, a különféle közszolgáltatásokhoz való hozzájutás logisztikai és kommunikációs segítése mind-mind a szolgáltatóhely funkcióinak kínálatát gazdagítják. A közösségi épületet, a benne lévő zuhanyzókat, WC-ket, mosógépeket illetve az ott biztosított humánszolgáltatásokat valamennyi szolnoki állampolgár térítésmentesen veheti igénybe.

A szervezetek képviselői a fórumon részletesen tájékoztatták az érdeklődőket mindazon feltételekről és lehetőségekről, melyeket a programmal kapcsolatban tudni szükséges. A felmerülő kérdéseikre az érdeklődők kielégítő válaszokat kaphattak, így a rendezvényről valamennyien elégedetten távoztak.