Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0083 - "Komplex telep-program megvalósítása Jászladányon"

Több hónapos felkészítést követően elkezdődtek a lakhatási feltételek javítási munkálatai Jászladány egyik különösen mostoha körülmények uralta településrészén, a Bem Apó telepen. Az elmúlt év végén indult „Betanított kőműves és festő” képzés elsődleges célja, hogy az elméleti alapozást követően a gyakorlati képzési rész során a munkavégzésre alkalmas férfiakból álló támogatottak aktív részvételével felújítsák a települési önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő szociális ingatlanokat és kialakítsanak egy mindenki számára elérhető közösségi szolgáltatópontot. 

A tizenöt fős program az országszerte zajló 55 telepprogram egyikének, a „Komplex telep-program megvalósítása Jászladányon” elnevezésű projektnek a keretében, a Türr István Képző és Kutató Intézet Debreceni Igazgatóságának a koordinálásával valósul meg. A telep-program előkészítéseként – kiaknázva a rendelkezésre álló felzárkózási programok kedvező kombinációjának, a szinergia helyi érvényesítésének lehetőségét – az igazgatóság kiegészítette, pontosabban megalapozta az építészeti szakmai felkészítést egy, a TÁMOP 5.3.10. kiemelt projekt fejlesztő programjával. Mindez a munkaerő-piaci kulcskompetenciák, valamint a szociális és társas készségek és képességek fejlesztésével megfelelő ráhangolódást biztosított azok számára, akik a település szegregált részén kiugróan magas arányt képező, alacsony státuszú, vagyis rendszeres munkajövedelemmel és minimális iskolai végzettséggel sem rendelkező helyi lakosságból jelentkeztek. 

A 400 órás, hozzávetőlegesen négy hónapos képzést -kísérő, támogató programelemként - intenzív mentori szolgáltatás egészítette ki, mellyel egyénre szabott fejlesztést sikerült biztosítani valamennyi támogatottnak. 
A kőműves és szobafestési munkafolyamatok elsajátítására vállalkozó, telepen élő férfiak összesen öt szociális önkormányzati ingatlan felújításával járulnak hozzá a közösség lakhatási körülményeinek javításához, hiszen a település leginkább rászoruló családjai a telepiek közül kerülnek majd ki és lehetnek a továbbiakban a haszonélvezői a már most is kézzelfogható és látható fejlődésnek. A Csillag Szolgáltatópont infrastrukturális fejlesztésével pedig a helyi közösség kohéziós, összetartó képességbeli erősítésének, valamint a jelenleg még nem, vagy csak nehezen elérhető, alapvető higiéniai és szociális szolgáltatások helyben való biztosításának a lehetőségét teremtik meg. 

Az építészeti szakmai felkészítéssel párhuzamosan a településen elindult a „Háztáji növénytermesztő és tartósító” képzés is tizenkét résztvevővel. A hölgyekből álló csoport olyan, az önkormányzat által támogatandó kiskertek kialakításához és ápolásához szükséges ismereteket sajátít el a gyakorlatban, melyek hosszabb távon biztosíthatják a mindennapi betevő zöldségekkel és gyümölcsökkel való kiegészítését, gazdagítását. A képzés gyakorlati részére a szegregátumban kialakított kertben kerül sor, amelyet – a megtermelt javak védelme érdekében – helyiekből kialakítandó telepőrség fog felügyelni.
 
A korábban kedvezőtlen folyamatokról elhíresült település napjainkra egyre inkább követendő példaként épül be a köztudatba, hiszen tudatosan alkalmazza azokat a foglalkoztatás- és szociálpolitikai eszközöket és felzárkózási programokat, illetve azok szerencsés kombinációit, melyek valamennyi hasonló helyzetben lévő közösség számára elérhetőek Magyarországon.

A siker kulcsa tehát nem más, mint hogy a települések éljenek a társadalmi felzárkózás területén kialakítható partnerség kínálta előnyökkel és az integrációt támogató programok indításának lehetőségeivel. Az országos hálózattal rendelkező TKKI-ra - mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményére - ebben stabil partnerként tekinthet hazánk minden hátrányos helyzetű térségének valamennyi települése, közössége és szervezete.