Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Fókuszban a kisebbségi gyermekek jogai - Összefoglaló „A kisebbségekhez tartozó gyermekek jogai” című törökszentmiklósi és jászapáti szakmai műhelymunkákról

2015. 02. 06
A kisebbségekhez tartozó gyermekek jogai” címmel eredményes szakmai műhelymunkákat rendeztek Jászapátiban és Törökszentmiklóson a települések telep-programjaihoz kapcsolódó, tíz alkalomból álló rendezvénysorozatok keretében. A január végi eseményeken a Türr István Képző és Kutató Intézet Debreceni Igazgatóságának esélyegyenlőségi mentorai felvezető előadásokban mutatták be a résztvevő – jellemzően a szociális szolgáltató szférából érkező – szakembereknek a települések Helyi Esélyegyenlőségi Programjai gyermekekre vonatkozó információit és helyzetelemzését.

A prezentációk kellően megalapozták szakmailag a műhelymunkák központi előadását, amelyet az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ gyermekjogi képviselője, Hollik Zsuzsa tartott. A gyermekjogi szakembertől a bevezetésben a résztvevők tájékoztatást kaptak az intézmény feladatairól, amelyek jellemzően a betegjogi, az ellátottjogi és a gyermekjogi jogvédelem, az egészségügyi dokumentációkezelés, a nemzeti kapcsolattartó pont, a képzés, a módszertani támogatás, illetve a központi panasziroda működtetésének feladatai köré csoportosíthatók.

Az előadó következetesen hangsúlyozta a jogi alapfogalmak pontos meghatározását, amely az érdekvédelem kiindulópontja. Így a nemzetiség fogalmának definiálásától, a nemzetiségek alapvető jogainak körülhatárolásán át a gyermeki jogokhoz kapcsolódó fogalmak beazonosításáig számos olyan alaptétel tisztázására került sor, melyek a résztvevők számára a téma gyakorlati megközelítéséhez és kezelési lehetőségeihez szolgáltattak hasznos támogatást. A hátrányos megkülönböztetés tilalma, a gyermek legfőbb érdeke, az élethez, túléléshez és fejlődéshez való jog, a gyermek véleményének tisztelete, a közvetlen és közvetett hátrányos megkülönböztetés mind-mind olyan kategóriát alkotnak, amelyek a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok támogatását ellátó szakemberek számára „hétköznapi” kihívásként jelentkeznek. Számos fogalom magyarázata szemléletes példák bemutatásával történt, így a résztvevők megelégedéssel nyugtázták, hogy a műhelymunka valós, alkalmazható segítségként szolgálhat a továbbiakban a sokszor megoldhatatlan nehézségnek tűnő, kritikus helyzetekben is.

Mind Jászapátiban, mind Törökszentmiklóson az előadás érdekfeszítő jellege aktivitásra sarkallta a résztvevők többségét, akikben a számos gyermekjogi témában feltett kérdésükre kapott válaszok újabb és újabb dilemmákat generáltak. Így a szakmai fórum folytatása iránti igény egyöntetűen vetődött fel a megjelentek többségében. A gyermekjogi szakember a későbbi kapcsolattartás, szakmai segítségnyújtás felajánlásával biztosította a résztvevőket az újabb tanácskozás lehetőségéről.

A műhelymunka zárásaként Jónás Tibor, a Türr István Képző és Kutató Intézet Debreceni Igazgatóságának munkatársa ismertette a résztvevőknek azt az informatikai felületet, amely az ún. „szolgáltatási térképnek” biztosít széleskörű hozzáférhetőséget. A térkép tematikus, a szolgáltatók és szolgáltatások szerint teszi elérhetővé a releváns információkat a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, így a jászapáti és törökszentmiklósi szegregált lakókörnyezetben élők számára.
     
A telep-programokban szociális, gyermekjóléti, közösség-fejlesztési, oktatási, képzési, egészségügyi és munkaerő-piaci szolgáltatásokat szükséges nyújtani a szegregátumokban élőknek, beleértve a helyben már működő szolgáltatások igénybevételét is. A szolgáltatási térkép elsődleges célja tehát ezek strukturált, átlátható formában történő elérhetővé tétele.

Azon szakemberek és érdeklődők, akiknek esetleg nem nyílt lehetőségük részt venni az említett fórumokon, megtehetik mindezt a jászfényszarui telep-program hasonló, 2015. február 19-i rendezvényén. Jelentkezési szándékukat a TKKI Debreceni Igazgatóság e-mail címére küldendő regisztrációs lap kitöltésével és továbbításával jelezhetik. (a dokumentum igénylésére a debrecen@tkki.hu címen van lehetőség)