Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Példás együttműködés Ópályi településen

2015. 01. 19
A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) a folyamatos és magas szintű szakmai munkának köszönhetően egyre több települési önkormányzattal alakít ki kölcsönös előnyökkel járó együttműködésen alapuló kapcsolatot. Így van ez a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályi község önkormányzatával is. 

A településen a TKKI a TÁMOP-5.3.10. „Aktívan a Tudásért!” nevű kiemelt projekt keretein belül két képzést is indított Kulcskompetenciák fejlesztése I. + Háztartási ismeretek címmel. Ezeknek is köszönhető, hogy a település vezetése és a TKKI között jó kapcsolat alakulhatott ki, a polgármester és az önkormányzat ugyanis felismerte a TKKI által kínált képzések előnyeit. Ezek hatására javul a hallgatók mentális és pszicho-szociális állapota, alapkompetenciáik fejlődnek, csakúgy, mint szociális és életviteli készségeik. Képessé válnak a közösségben, közösségi tevékenységekben való aktív részvételre, más képzési, illetve foglalkoztatási programokba való bekapcsolódásra, hosszú távon pedig el tudnak helyezkedni közmunkaprogramokban vagy akár az elsődleges munkaerő-piacon.  

A konstruktív együttműködésről a megyei napilapnak is beszélt Erdélyi Miklós, Ópályi polgármestere. Elmondta, hogy az egyik kulcskompetencia-fejlesztő képzés résztvevői a közelmúltban vehették kézbe tanúsítványaikat, miután sikeresen végeztek. A másik csoport februárban végez. Ezzel azonban nem ér véget a település és az önkormányzat együttműködése, hiszen továbbra is segítik azokat, akik vissza szeretnének térni a munka világába. Hamarosan indul ugyanis a TÁMOP-5.3.8-B „Aktívan a munkáért!” című projekt részeként egy 500 órás Parkgondozó betanított munkás  képzés, de a tervek között szerepel Betanított idősgondozó (600 órás), Kertészeti növénytermesztő betanított munkás (684 órás), valamint Betanított festő-kőműves (584 órás) szakmai képzés is. 

A képzések szinergiáját mutatja, hogy az induló szakmai képzésekbe várhatóan többen is bekacsolódnak a kulcskompetencia-fejlesztő képzést sikeresen elvégzők közül. 

A képzéseknek ugyanakkor jelentős közösségfejlesztő szerepe is van, amiről már Mészáros Anita és Barta Edit oktatók is beszéltek. Elmondták, hogy a csoportok összetétele nem és kor szerint is nagyon heterogén volt és bár a tagok korábban is ismerték egymást, a képzés alatt kovácsolódtak igazi összetartó közösséggé. A képzés előrehaladtával a szűkebb közösségből szerettek volna a tágabb közösségbe is kilépni és valami olyat csinálni, ami ott is hasznos. Erre adott lehetőséget a településen megrendezett szilveszteri jótékonysági bál előkészületeibe való bekapcsolódás, amelyre az Ópályiak Baráti Köre Egyesület kérte fel a csoportokat. A hallgatók ezáltal a bál helyszínéül szolgáló terem díszítésében vettek részt.

Az Ópályin szervezett képzésektől a szon.hu is beszámolt: 
http://www.szon.hu/egymast-erik-a-kepzesek-az-opalyi-telehazban/2734999