Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Egymásra épülő programok Tiszaroffon

2015. 01. 14
A munkaerő-piaci szempontból kulcsfontosságú alapkompetenciák és készségek fejlesztésére irányuló képzés vette kezdetét Tiszaroffon 2015. január 12-én, 21 hátrányos helyzetű lakos részvételével. A program mind a település, mind a TKKI Debreceni Igazgatóság (amely a koordinálást végzi) számára megkülönböztetett jelentőséggel bír, hiszen a társadalmi felzárkózás eszközeinek, programjainak kombinációjával és egymásra épülésével hosszabb távon támogatja a bevont jelentkezők esélyeinek erősítését, segíti a megélhetésüket, emeli a képzettségi- és kompetenciaszintjüket, illetve támogatja sokuk további foglalkoztatását.
 
Mindez három projekt hatékony ötvözetével biztosítható. A TÁMOP-5.3.10 „A leghátrányosabb helyzetű csoportok életviteli kompetenciáinak fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt alapozza meg az ismeretek frissítését a szociális és alapkompetenciák fejlesztésével olyan módon, hogy visszahozza a résztvevők mindennapjaiba a rendszerességet a közösségi együttműködés technikáinak gyakorlásával, valamint a munkavállalói felelősségvállalás és kötelességtudat kialakításával egyidejűleg. A négy hónapos, személyre szabott, intenzív mentori támogatással megvalósuló képzést követően a TÁMOP-5.3.8-B kiemelt projektnek köszönhetően szakmai kompetenciafejlesztésre kerül sor. Ez a takarítási, tisztítás-technológiai munkafolyamatok elsajátíttatásával készíti fel a résztvevőket a támogatási program foglalkoztatási szakaszára. A szakmai képzés elsődleges célja ugyanis az, hogy a programkombináció harmadik elemét képező TIOP-3.2.3 projekt keretében létrejövő helyi kistérségi közösségi központban megfelelően felkészített, helyi munkaerőt biztosítson a végzettek számára, javítva ezzel a település hátrányos helyzetű lakosainak munkaerő-piaci helyzetét.

„A kistérségekben a közösségi szolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése” elnevezésű TIOP-3.2.3 projekt keretében a TKKI, az Országos Roma Önkormányzat, valamint a települési önkormányzat együttműködésével olyan közösségi központ jön létre a munkaerő-piaci hátrányokkal küzdő személyek esélyeinek növelése érdekében, mely infrastruktúrát biztosít az életviteli készségek, alapkompetenciák fejlesztéséhez, a pszicho-szociális támogatásokhoz és a közösségi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javításához. Alkalmas lesz Tiszaroff vonzáskörzetében élők életkörülményeinek javítására is. A 2015 októberére elkészülő központba betérők számára ugyanis elérhetővé válhatnak hosszabb távon is az oktatótermekben és műhelyekben végzett képzések, a gyermekfelügyeleti és ifjúsági szolgáltatások, az informatikai háttértámogatás, egészségügyi tanácsadás, vagy a közösségi térben megtartott rendezvények.

A TÁMOP-5.3.6 „Komplex telepprogramok” módszertani előfutáraként megvalósult „Bizalom és Munka” program nyolc helyszínének egyikét jelentő Tiszaroffon a három projekt ismertetett kombinációja tehát minden bizonnyal hatékony támogatást fog képezni nem csupán a település, hanem a vonzáskörzetében élő hátrányos helyzetű lakosainak is, akik tudnak és akarnak is tenni a sorsuk előmozdításáért.