Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Kulturális értékek napja az Innovációs, Oktatási és Közösségi Központokban

2016. 08. 30
Érdekes, elgondolkodtató és erőt adó történeteket is hallhattak azok a szülők és gyermekek, akik részt vettek Raduly József és Kovács István előadásain az Innovációs, Oktatási és Közösségi Központokban. A két neves zenész augusztus második felében látogatott el Berkeszre, Fehérgyarmatra és Mátészalkára.

A Kulturális értékek napja elnevezésű programsorozat a Közösségi Központok nyári programjait színesítette. A rendezvény a kultúrát, a tehetséges gyermekeket és családtagjaikat állította a középpontba, elsősorban azzal a céllal, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű gyermekek tehetségkutatását, a tehetség felismerését és az ilyen gyermekeket nevelő családok támogatását.

Raduly József – „A magyar zenekultúra népszerűsítéséért” cím birtokosa, a Magyar Kultúra lovagja, a 100 tagú Cigányzenekar korábbi művészeti vezetője - előadásának köszönhetően a résztvevők átfogó képet kaphattak a magyarországi cigányság történetéről és összetételéről, valamint a kultúra és a művészet fogalmát, kapcsolatát is több aspektusból megismerhették.A zeneművész emellett a saját életéből ismertetett történeteken keresztül igazolva látta: amennyiben a tehetség kitartással és akaraterővel párosul, akkor az elsőre nehéznek tűnő akadályok is legyőzhetőek.

Kovács István, a Magyar Nemzeti Tambura Cigány Zenekar alapítója szintén saját példáján keresztül igyekezett szemléltetni, ha valaki megtalálja magában azt a képességet, amiben jobb, mint más, akkor azt ki kell használni. Ezt utána sok-sok gyakorlással olyan szintre lehet fejleszteni, amely segíthet kiemelkedni a tömegből, s ezzel a hátrányok is kompenzálhatóak.

Az előadók egyetértettek abban, hogy a vidéki kistelepülésen élők sokszor hátrányos helyzetben vannak, mert a szolgáltatásokhoz, lehetőségekhez való hozzáférés gyakran korlátozott. Hangsúlyozták, hogy a Közösségi Központok ezt a helyzetet jelentősen tudják javítani az ott nyújtott szolgáltatásokkal – amelyeknek köre a térségben felmerülő problémák ismeretében folyamatosan bővíthető –, valamint az elérhető szakemberek által.

Az előadásokat követően lehetősége nyílt arra, hogy a gyermekek megmutassák tehetségüket a zene, a tánc vagy az ének területén. A produkciók után nagy odafigyeléssel hallgatták a művészeket, akik tanácsokkal, pozitív kritikákkal igyekeztek iránymutatást adni, a továbblépés felé vezető úton. A művészi képességek fejlesztésén túl a szakemberek fontosnak tartották hangsúlyozni azt, hogy a gyerekeknek a tanulásra is kellő időt és energiát kell fordítaniuk.  Csak így lehetnek művelt, széleskörű ismeretekkel rendelkező felnőttek, mert a tehetség mellett a tudás lehet a másik út, amely segíthet nekik a nehéz helyzetükből való felemelkedésben.

A résztvevők hasznosnak tartották a programot, mert sok megvalósítható tanácsot kaptak a művészektől tehetségfejlesztésről és -gondozásról. A személyes példák bizonyítják, hogy mindenkinek adott az előrelépés lehetősége, csak tudni kell élni vele, és ez követendő lehet a fiatalok számára.

Az előadók pedig úgy látták: amellett, hogy tanácsaikkal segíthették a tehetségek továbblépését, az elmondottakkal a résztvevők gondolkodásmódjára is pozitív hatással lehettek. Ez pedig az attitűdformáláson keresztül az életminőségük javulását is előmozdíthatja.