Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Közös élmények a TKKI Családi erőforrás tréningjén Zalaszentlászlón

2016. 08. 11
A hátrányos helyzetben lévő emberek számára szervezett júliusi Családi erőforrás fejlesztő tréningen többek között a hídvégardói Kubik család is részt vett. A tréninget a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) szervezete, utazásukat a helyi önkormányzat is támogatta.

A 37 éves édesanya, Marika technikumot végzett, Felnőtt Szakápoló asszisztens képzettséget szerzett. A család mindig is a legfontosabb számára, a gondoskodás, a meghitt légkör, az őszinte szavak, a közös játék és a szeretet, amely összefogja őket. Jelenleg Közösségi Koordinátorként dolgozik a közfoglalkoztatás keretein belül Hidvégardón, ezt a munkát nagyon szereti, hiszen az emberek közel állnak hozzá. A szervezés nagy kihívás számára, s minden örömét megtalálja benne a harmonikusan működő családja mellett. A 39 éves családfő, Zsolt vasesztergályos, ám nem tudott elhelyezkedni a környéken. Végül a közfoglalkoztatásban megtalálta helyét, elismerik szakmai tudását. Szeretné, ha fiai komoly, felelősségteljes szakmát és hivatást választanának a biztos megélhetés érdekében, ezért minden támogatást igyekszik megadni számukra.

A 16 éves Zsolt, az idősebbik fiú az Edelényi Szent János Görög-katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola tanulója. Korán, kis gyermekként fogalmazódott meg benne a papi hivatás és szellemiség. Ezt azóta is küldetésnek tekinti, és mint kiválasztott halad a kitűzött cél megvalósítása felé. Minden vágya, hogy felszentelt katolikus papként hirdesse az igét és segítsen a rászoruló embereknek. 
A 13 éves Ákos a Bódvaszilasi Általános Iskolában tanul. Ő szakács szeretne lenni, a főzésben segít anyjának, együtt ötletelnek, és sokszor új recepteket találnak ki.

A Kubik család nagyon várta a közös tréninget, hiszen még nem jártak a Balatonnál. Anyagi körülményeik eddig nem tették lehetővé, hogy az egész család egy hétig közösen nyaralhasson. Egyébként lelkesen tanulnak, s kötnek új barátságokat, szívesen megosztják a megélt tapasztalataikat az élet bármely területét tekintve. 

A család minden tagja aktívan részt vett a foglalkozásokon, örömmel beszéltek magukról és osztották meg tapasztalataikat. Kimagasló aktivitást mutattak az Álláskeresési technikák programon. Három családdal összefogva vállalkozást kellett indítaniuk. A Kubik család ösztönzésére egy hidvégardói elhagyott épület szolgált helyszínül. A terv egy közös családi vállalkozásként létrehozott étterem volt. Vezetésükkel, s a családok megélt tapasztalataival az általuk megálmodott vállalkozás működőképes is lehetne.

A fiúk részt vettek a vetélkedőkön, segítve társaikat, megosztva tudásukat és tapasztalatukat. Legjobban - a szabadfoglalkozás keretein belül - a közös foci tetszett nekik. 

A család szerint alapjában véve megvalósult mindaz, amelyet elvárásként támasztottak a TKKI-tréninggel szemben. Közös élményeket és tapasztalatokat szereztek, fejlesztették kommunikációs készségüket, s önbizalommal telve, sok-sok színes élménnyel tértek haza. Egyik legfontosabb eseményként a balatoni fürdőzést említették, amely így közös családi élménnyé vált. A programban kirándulás, a kulturális helyek és helyszínek megtekintése is szerepelt, amelyen a család sajnos nem tudott részt venni. 

A szállás jó felszereltsége, kiemelten dicsérni való, s a környezet is nagyon tetszett nekik. Az ellátás bőséges, első osztályú ételekből összeállított menüsorból állt. A tízórai gyümölcsbekészítés a gyermekek számára nagyon figyelmes gesztus volt. Szívesen töltöttek volna el még egy hetet mind a családok, mind a mentorok részéről kellemes, jól működő csapat társaságában.

A „családi projektmunka” keretein belül a gyermekek kézlenyomatával közös kép készült, amelyet elhelyeztek a bejárattal szemben. A résztvevők büszkén emlegették mottónkat, „GYERMEKEINKBEN A JÖVŐ”, és azt kívánták, hogy a TKKI még sok ilyen színes és élményekben gazdag programot és lehetőséget szervezzen más rászoruló családok részére is.