Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Folyamatos együttműködés a fenntartás időszakában

2016. 07. 26
Befejeződtek a tevékenységek a Türr István Képző és Kutató Intézet Nyíregyházi Igazgatóságának komplex telep-programjaiban. Az Igazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tizenegy telep-program (Besenyőd, Encsencs, Beregdaróc, Gávavencsellő, Ibrány, Nagyecsed, Nyírmihálydi, Nyírvasvári, Tiszalök, Tuzsér, Uszka) megvalósításában vett részt konzorciumi partnerként.

A programok a szemléletformálást helyezték előtérbe, ugyanakkor a komplex fejlesztés részeként szakmai képzésekre és közösségépítő/fejlesztő rendezvényekre is sor került. Az önkormányzatok kezdeményezésére nagy hangsúlyt fektettek a szakmai megvalósítók képzésére is. A TKKI munkatársai a szakmai megvalósítást követően folyamatos kapcsolatban állnak a főpályázó települési önkormányzatokkal, és a fenntartási időszakban kötelezően vállalt feladat ellátásán túl is keresik az együttműködés lehetőségeit. 

Ennek részeként például korábban az érintett településeken élő hátrányos helyzetű emberek a TKKI-tól ruhaadományt kaptak, amelynek gyűjtésében és válogatásában több nyíregyházi középiskola diákja vett részt az iskolai közösségi szolgálat keretében. A ruhaadomány szétosztását az önkormányzatok végezték. 

A projektekben elért eredmények hosszabb távon történő fenntartását segíti, hogy a TKKI munkatársai nyomon követik a célcsoport tagjait. A szakemberek sorra keresik fel a komplex telep-programok helyszíneit, ahol a Csillagpontokban találkoznak a projektben korábban résztvevőkkel.

Pozitív tapasztalat, hogy a célcsoport tagjai közül sokaknak sikerült elhelyezkednie – nem csak a közfoglalkoztatásban, hanem az elsődleges munkaerőpiacon is. Ebben sokat segített a programban való részvétel, az abban megvalósított szemléletformálás és kompetenciafejlesztés, mely erősítette az emberek változtatás iránti motivációját. A foglalkoztatás nem csupán az emberek egzisztenciális és szociális helyzetére van pozitív hatással, hanem a mentális állapotukra is.

A Csillagpontokban történő találkozásokon kiscsoportos mentorálással támogatják a felnőtteket, a gyermekeknek pedig különböző foglalkozásokat szerveznek. Ilyen például az egészséges életmódra, valamint a környezetvédelemre, környezettudatosságra nevelő foglalkozás, amelyeken nagy érdeklődéssel vesznek részt a gyermekek.

Van olyan település is, ahol az önkormányzat segítségével az egyik közelben lévő Innovációs, Oktatási és Közösségi Központba (IOKK) látogattak el a projektbe bevont felnőttek a TKKI munkatársainak kíséretében, így megismerhették az IOKK-ban elérhető szolgáltatásokat is.

A szakemberek a jövőben is folytatják a munkát, folyamatosan kapcsolatot tartanak az önkormányzatokkal és a célcsoporttagokkal.