Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Élményekkel és ismeretekkel gazdagodtak a hátrányos helyzetű családok

2016. 07. 22
A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) zalaszentlászlói Társadalmi Felzárkózási Továbbképző Központjában élményekkel teli napokat tölthettek azok a hátrányos helyzetű családok, akik részt vettek a TKKI Családi erőforrás fejlesztő tréningjén. A felnőttek és gyermekek programjait a TKKI szakemberei szervezték.

A TKKI Debreceni és Nyíregyházi Igazgatóságának területén lévő Innovációs, Oktatási és Közösségi Központok helyszíneiről összesen nyolc család vett részt az ötnapos programon, amelynek során számos készségük, képességük fejlődött – többek között a kommunikációs, kooperációs és önismereti.

A rendezvény célja az volt, hogy a társadalom alapegységének tekinthető családi közösséget erősítse, ezzel önálló működése, a tágabb környezettel való kapcsolata hatékonyabbá váljon. A folyamat hozzájárul a TKKI társadalomfejlesztésben vállalt feladatainak megvalósításához.

A tréning felnőtt résztvevői pályaválasztási és álláskeresési ismereteket is kaptak a TKKI munkatársaitól. A megszerzett tudással az álláskeresők és közfoglalkoztatottként dolgozók hamarabb tudnak visszatalálni az elsődleges munkaerőpiacra. 

A résztvevő családok megfogalmazták, hogy számukra a legfontosabb a minél több együtt töltött idő, a közös élmények. A családfenntartók munkaerő-piaci státuszából következően az érintett családok egzisztenciális helyzete nem teszi lehetővé a nyaralást, a közös kikapcsolódást, így a programmal ezt is igyekeztek kompenzálni. Ez kedvező hatással lehet a résztvevők mentális állapotára, amely ugyancsak elősegíti a családon belüli szerepek és kötődések erősödését. 

A programot követően a családoktól érkezett visszajelzések azt mutatják, hogy mindenki elégedett volt a tapasztaltakkal és hasznosnak ítélte a tréninget. Sokan közülük tágabb lakóhelyük határait még soha nem lépték át, így ez az utazás olyan élményekkel gazdagította őket, amiben korábban nem volt részük. Új ismeretségeket köthettek, tapasztalataikat megoszthatták egymással. 

A résztvevők hangsúlyozták azt is, hogy sok olyan ismeretet szereztek, amit a gyakorlatban is hasznosítani tudnak majd, legyen szó akár álláskeresésről, háztartásvezetésről, vagy a szabadidő szervezéséről. 
A mentorok tapasztalatai szerint a résztvevők kezdeti zárkózottságát a közös tevékenységeknek köszönhetően sikerült oldani, ami után egyre nyitottabbak lettek egymás és a közösség felé. A folyamat a gyermekeknél hamarabb megtörtént, de egy-két nap után a felnőttek is beszélgettek, tapasztalatokat cseréltek, közös fotókat készítettek.

Az interaktív feladatoknak köszönhetően mindenkit sikerült aktív részvételre sarkallni. A cél az volt, hogy a résztvevők új, hasznos, gyakorlatias tudásra tegyenek szert, felismerjék magukban és a környezetükben is a még ki nem aknázott lehetőségeket, s képesek legyenek pozitív változásra, változtatásra.

A program sikerét és az emberekre gyakorolt hatását jól mutatja, hogy a hosszú buszos úton hazafelé már „keveredtek” a családok, az újonnan megismert barátok mellett ültek a gyerekek, felnőttek. Elmondták, hogy nagyon jól érezték magukat a programon és hasznos élményekkel gazdagodtak.