Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

„Számok mögött emberek - együttműködés a helyi társadalmi felzárkózás érdekében” - rendezvény Mezőkovácsházán

2016. 07. 19
A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) a mezőkovácsházi Innovációs, Oktatási és Közösségi Központjában tartotta „Számok mögött emberek - együttműködés a helyi társadalmi felzárkózás érdekében" című rendezvényét 2016. július 13-án. Az eseményre meghívást kaptak országgyűlési képviselők, települési és kisebbségi önkormányzatok polgármesterei, valamint egyházi és civil szervezetek képviselői.

A rendezvény célja a társadalmi felzárkózás, a mélyszegénység megszüntetése és az esélyegyenlőség érdekében megvalósított európai uniós és hazai finanszírozású projektek és programok tapasztalatainak megosztása, valamint a további együttműködés feltételeinek meghatározása a különböző szervezetek és a TKKI között. Közös céljuk a hátrányos helyzetűek, álláskeresők, alacsony iskolai végzettségűek, kisebbségek, mélyszegénységben élők és a megváltozott munkaképességűek támogatása.

Simonka György országgyűlési képviselő levélben köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Örömét fejezte ki, hogy a TKKI-val és az önkormányzattal sikeresen együttműködve Mezőkovácsházán egy olyan intézmény jöhetett létre, mely eszköze lehet a leszakadt térség felzárkózásának. Megköszönte mindenki támogatását és munkáját, akik egy emberként álltak az ügy sikere mellé. Reményét fejezte ki, hogy ezen intézménynek nem csak létrejötte volt sikerre ítélve, hanem működése is. „Biztosan tudom, hogy a mögöttünk lévő időszakban a munkában összekovácsolódott csapat az itt élők megelégedésével fogja szolgálni a térség felemelkedését.”- írta levelében.

Ezt követően a TÁMOP 5.3.8-B „Aktívan a munkáért!” elnevezésű projekt képzési programjain részt vett hallgatókkal készített filmet vetítették le. Számok mögött emberek, emberi sorsok vannak. Jó volt hallgatni az őszinte szavakat, pozitív gondolatokat, melyek megerősítenek mindenkit abban, hogy érdemes folytatni ezt a munkát.

A rendezvényt Petróczi Ferenc, a TKKI főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki bemutatta a Türr István Képző és Kutató Intézet legjelentősebb projektjeinek eredményeit, valamint az IOKK-k tevékenységét. Ismertette az intézmény életében várható változásokat, és felvázolt néhány lehetőséget az IOKK-k további működésével, a térségben lévő településekkel létrejövő együttműködéssel kapcsolatban.

Ünnepélyes köszöntőt mondott Varga Gusztáv, Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának polgármestere, valamint Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke. Mindketten nagy jelentőségűnek tartották a TKKI-val való kiváló együttműködést, és azt, hogy a dél-békési, kiemelkedően hátrányos helyzetű térségségben egy ilyen korszerű, kiválóan felszerelt intézmény működik. A szegregált lakókörnyezetben található intézmény tevékenységével és szolgáltatásaival a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózását és integrációját segíti.  

A továbbiakban a régiót érintő programok eddigi tapasztalatainak jegyében plenáris eladások következtek. Dr. Szarka Anikó, a TKKI Békéscsabai Igazgatóság igazgatója ismertette az intézmény legjelentősebb projektjeinek eredményeit, partnerségi kapcsolatainak működését, valamint az innovációs, oktatási és közösségi központjainak tevékenységét. A közös célok elérése érdekében kiemelte a szoros együttműködést, a partnerség további erősítésének jelentőségét.

A füzesgyarmati Ösvény Esélynövelő Alapítvány képviseletében Hegedűs Zsolt ügyvezető mutatta be az alapítvány tevékenységét és az együttműködés lehetőségeit, különös tekintettel a hátrányos helyzetűek felzárkózására. Céljuk olyan innovatív programok megvalósítása, melyek hozzájárulnak a település és e kistérség foglalkoztatási helyzetének javításához. 

A plenáris előadások sorát a TKKI Békéscsabai Igazgatóság munkatársainak előadásai zárták. Törökné Bagosi Andrea „A TÁMOP 5.3.10 „Aktívan a tudásért” projekt megvalósításának tapasztalatai Békés és Csongrád megyében” címmel tartotta meg prezentációját. Szigethy Géza a TÁMOP 5.3.8-B „Aktívan a munkáért!” elnevezésű projekt megvalósításának tapasztalatait ismertette.

A program a Mezőkovácsházi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Macika Színjátszó Tánccsoportjának műsorával zárult. 

A rendezvényen hasznos és gondolatébresztő prezentációk, színvonalas előadások hangzottak el. A TKKI megalakulása óta eltelt öt év bizonyította, hogy intézményünk munkatársai a társadalmi felzárkózás elősegítése érdekében szakmai tevékenységük során kimagasló munkát végeztek, és készen állnak a további folytatásra.