Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Alkotóműhely a berkeszi IOKK-ban

2016. 07. 14
A művészeté volt a főszerep július első hetében a Türr István Képző és Kutató Intézet berkeszi Innovációs, Oktatási és Közösségi Központjában, ahol alkotóműhelyt szerveztek a településen élő gyermekek számára. A műhely zárásaként az ott készült alkotásokból kiállítás nyílt, ami egész nyáron látogatható a Központban.

Az alkotóműhelyt Vári Zsolt festőművész, az egykori berkeszi gyermekotthon lakója vezette. A foglalkozásokon a gyermekek képeket, zászlókat rajzoltak, festettek, ragasztottak és művészettörténeti ismereteiket is bővítették, hiszen az alkotó munka közben a festő a különböző művészeti irányzatokról beszélt nekik. A gyermekek közül többen a helyi lakásotthonból jártak a foglalkozásokra. 

Az ötnapos alkotóműhely keretében a rajzolás és festés mellett délutánonként kötetlen beszélgetéseket is rendeztek. Az alkotómunka kiváló lehetőséget biztosított a főleg hátrányos helyzetű gyermekek készségeinek, kompetenciáinak erősödésére, így amellett, hogy manuális, finommotorikus és vizuális képességeik fejlődtek, számtalan kognitív kompetenciájuk - például koncentráció, kooperáció, kreativitás, kommunikáció - is erősödött. Ezzel együtt megtapasztalhatták a közösséghez tartozás pozitív hatásait és az „együttdolgozás” élményét.

Vári Zsolt elmondta, hogy szívügye segíteni a gyermekeken – különösen a hátrányos helyzetűeken, hiszen ő maga is ilyen környezetből indult. De mint ahogy neki kitörési lehetőséget adott a művészet, bízik benne, hogy ez másoknak is segíthet, és ő maga lehet az egyik példa arra, hogy nem csak rossz dolgok történhetnek az emberrel, ha van olyan tevékenység, amibe bele tud kapaszkodni.

Volt olyan gyerek, aki először csak „megfigyelőnek” érkezett a foglalkozásokra, mondván, ő nem tud és nem is akar festeni, később azonban már fel sem akart állni az asztal mellől, annyira magával ragadta az alkotás folyamata. A műhely ideje alatt az oda járó gyermekek igazi közösséggé kovácsolódtak és munkájuk valódi elismerése, pozitív megerősítése volt, hogy alkotásaikból kiállítást rendeztek az IOKK-ban, amit nagy büszkeséggel tekintettek meg a kis „művészek”, bízva abban, hogy ezáltal mások is láthatják a képeiket.

A gyermekek annak reményében búcsúztak az alkotó műhelytől és a szervezőktől, hogy a jövőben lesz még folytatása a programnak. Elmondták, nagyon jól érezték magukat és sokat tanultak.

Az eseményről az alábbi médiumok számoltak be:
http://www.indexkelet.hu/rovatkeret.php?r=2&cikk=39994
http://www.kelet.hu/megyei-korkep/2016/07/13/alkotomuhely-a-kozpontban.kelet#vnf1
http://www.szon.hu/alkotomuhely-a-kozpontban-berkeszen/3107924
http://retrofm.hu/retro_cikk.php?id=76735
http://www.sunshinefm.hu/alkotomuhely-a-berkeszi-iokk-ban/hir87503#contenttop