Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

SOS segítségnyújtás a mezőkovácsházi IOKK-ban

2016. 07. 12
Újraélesztési és defibrillátor használatot oktató képzést szervezett a TKKI mezőkovácsházi Innovációs, Oktatási és Közösségi Központja 2016. június 24-én. Az oktatást a Dél-Békés Mentőcsoport önkéntes szakemberei tartották nagyobb cégek alkalmazottai, IOKK-s kollégák, a békéscsabai igazgatóság kollégái és az önkormányzat kollégája számára. A járási, térségi mentőállomás vezetője korábban örömmel fogadta a Lifepak 1000 félautomata újraélesztő defibrillátor meglétéről a hírt, valamint hogy azt a mezőkovácsházi szegregátum városrészben a lakosság számára használatba állították. 

Bár szívleállás legtöbbször szívbetegeknél fordul elő, tudni kell, hogy hirtelen szívhalál bárhol, bárkinél – akár figyelmeztető jel nélkül is – bekövetkezhet. Mivel szaksegítség a legritkább esetben áll azonnal rendelkezésre, az alapszintű újraélesztés az utca emberének a feladata. A szív leállása esetén néhány percig még jó eséllyel meg lehet menteni a beteget, ha rendelkezésre áll az ehhez szükséges defibrillátor. Ez egy laikusok által is használható életmentő eszköz, amely elektromos ütés leadásával újraindítja a normál szívműködést.

Az országban egyre több helyen mindenki számára elérhetők az automata és félautomata defibrillátorok, amelyek elektródákkal a beteghez csatlakoztatva képesek a szívritmus megállapítására, majd az eredmény alapján jól hallható hangutasításokkal segítik az elsősegély-nyújtó munkáját. Szívleállás észlelése esetén figyelmeztetnek az elektrosokk szükségességére, és az életmentőknek csak engedélyezni kell egy gomb megnyomásával az életmentő áramütést. 

Az IOKK programján résztvevők egy részletes és átfogó elméleti, majd pedig személyre szabott gyakorlati szituációs oktatás keretei között sajátíthatták el az eszköz használatát, valamint azt, hogy mi a szakszerű teendő a szakemberek, mentők megérkezéséig. 

Az újraélesztési és defibrillátor képzésen résztvevők elmondták, hogy ezt követően bátrabban nyújtanak segítséget a rászoruló embereknek, ha szükségesnek látják.