Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

„Számok mögött emberek - együttműködés a helyi társadalmi felzárkózás érdekében” - rendezvény Mátészalkán

2016. 07. 08
A Türr István Képző és Kutató Intézet felzárkózás területén elért eredményeit, valamint partnerségi együttműködéseit ismerhették meg azok a polgármesterek, önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek képviselői, akik részt vettek július elején, a TKKI mátészalkai Innovációs, Oktatási és Közösségi Központjában tartott eseményen.

A konferencia célja volt a társadalmi felzárkózás, a mélyszegénység megszüntetése, az esélyegyenlőség érdekében bonyolított európai uniós, valamint hazai finanszírozású projektek és programok tapasztalatainak megosztása, illetve a további együttműködés kereteinek meghatározása a különböző szervezetek és a TKKI között.

Valamennyi előadó kiemelte, hogy az eddig megvalósított projektek, illetve minden, a felzárkózás érdekében végzett tevékenység eredményességét mutató számok mögött ott vannak az emberek. Egy-egy szám mögött akár többen is, hiszen a szakemberek által végzett munka nem csak a bevont személy életére, személyiségére van hatással, hanem a környezetében élőkére is. Nagyon lényeges, hogy a felzárkózásban valós eredményt csak akkor lehet elérni, ha azt az egyén is akarja, így szükség van partnerségi együttműködésre.

Takács Eszter, a TKKI nyíregyházi igazgatója megnyitó beszédében emlékeztetett, hogy a megye járásai közül kilenc komplex programmal fejlesztendő, s ez jól mutatja, van feladat a felzárkózás terén. Hozzátette, hogy az elmúlt években nagyon jó partnerségi kapcsolat alakult ki az önkormányzatok, a civil szervezetek és a TKKI között. Ennek eredményeként vannak pozitív előrelépések, ám ezek fenntartásához, illetve továbbviteléhez alapvető az együttműködés folytatása. Ebben a TKKI teljesen nyitott a partnerek felé – tette hozzá az igazgató-asszony.

Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere köszöntőjében egyebek között arra az „irracionális” jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy bár a településen, de magában a térségben is magas a munkanélküliek száma, ugyanakkor sok foglalkoztatónál munkaerőhiány mutatkozik a nem megfelelő képzettség, illetve kompetenciák miatt. Ezért tartja kiemelten fontosnak a városi közösségi központot, amely szerinte számtalan lehetőséget kínál a problémák kezelésére. A város első embere hozzátette, hogy számít mind a TKKI, mind a civil szervezetek együttműködésére, ahogy az megtörtént már korábbi projektek kapcsán. Arra bíztatta a jelenlévő polgármestereket, hogy ők is éljenek az intézményben és a partnerségi együttműködésben rejlő lehetőségekkel.

Bojtos Zoltán, a TKKI miskolci igazgatója előadásában az intézet elmúlt öt évben elért eredményeit, projektjeit mutatta be a hallgatóságnak, utalva arra is, hogy a jövőben milyen lehetőségek kínálkoznak az együttműködésre. Kiemelte, hogy a TKKI az eddig megvalósított felzárkózási projektekben szerzett tapasztalatait a folytatásban is szívesen osztja meg a partnerekkel, legyen szó akár önkormányzatról, akár civil szervezetről.  

Kovács Lajos, Nagyecsed polgármestere - egyfajta jó gyakorlatként – beszélt a TKKI-val folytatott eddigi együttműködésről, amelynek köszönhetően több projektet (TÁMOP-5.3.10, TÁMOP-5.3.8-B, TÁMOP-5.3.6) is sikeresen valósítottak meg a településen. Ezeknek vannak érezhető és észlelhető eredményei. Éppen ezért reményét fejezte ki a jövőbeni együttműködés kapcsán, s polgármester kollégáit pedig arra kérte, hogy kövessék a példát a hasonló eredmények elérése érdekében.

Dr. Nagyháziné Szondi Erika a felnőttképzés jelentőségére hívta fel a figyelmet. Szerinte csak a minőségi formában, megfelelő tapasztalattal és felkészült szakemberekkel végzett oktatásban szerezhetnek a résztvevők valóban használható tudást és fejlődhetnek úgy a kompetenciáik, hogy a változó munkaerő-piaci kihívásokra megfelelően tudjanak reagálni. Utalt arra, hogy ebben a TKKI-nak nagy tapasztalata van, amelyet érdemes lehet az együttműködés során hasznosítani, erősítve ezzel is a felnőttképzés felzárkózásban betöltött szerepét.  

Az előadásokat követően az érdeklődők körbejárták a mátészalkai közösségi központot és megismerkedtek az intézményben rejlő lehetőségekkel. A rendezvény végén többen reményüket fejezték ki, hogy az elkövetkező pályázatokban ismét szoros együttműködést alakíthatnak majd ki partnereikkel.