Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Számok mögött emberek – együttműködés a helyi társadalmi felzárkózás érdekében - Tornanádaska

2016. 07. 05
A Türr István Képző és Kutató Intézet június végén a tornanádaskai Innovációs, Közösségi és Oktatási Központjában tartotta a Számok mögött emberek – együttműködés a helyi társadalmi felzárkózás érdekében című rendezvényét, amelyre elsősorban a térség polgármestereit, illetve a helyi civilszervezetek képviselőit hívta meg.

A címválasztás jól összefoglalta a program kettős célját. A rendezvény szervezői egyrészt meg kívánták osztani azokat a tapasztalatokat, ismereteket, személyes benyomásokat, amelyeket a társadalmi felzárkózás területén lezajlott projektek megvalósítása során gyűjtöttek össze a partnereikkel együtt, s meg akarták mutatni, hogy a számok, statisztikai adatok, indikátormutatók mögött emberi sorsok vannak. Másrészt fontosnak tartották ráirányítani a figyelmet a projektgazdák és a helyi szereplők közötti együttműködésre, amely nélkül a projektek nem valósulhattak volna meg. Az együttműködés, a partnerség továbbra is elengedhetetlen, hiszen a közös célok nem változtak: a mélyszegénység csökkentése, a társadalmi felzárkózási folyamatok erősítése, az esélyegyenlőség megteremtése. Ugyanakkor új pályázati ciklus indult, s a már megjelent, illetve a várható pályázati kiírások változatlanul építenek a helyi összefogásra, ezért érdemes a meglévő kapcsolatokat elmélyíteni, illetve az új együttműködések lehetőségét megteremteni.

A rendezvényt Beri Tamás, Tornanádaska polgármestere nyitotta meg. Elégedettségét fejezte ki a helyi IOKK létrehozásával, a létesítmény funkcióival és felszereltségével kapcsolatban, illetve tolmácsolta a település lakóinak igényét az újabb, az intézmény falai között megvalósuló projektek iránt. A polgármester szavait követően a TKKI által készített, Kezek című, az érzelmi érzékenyítésről szóló kisfilmet tekinthették meg a vendégek.

A program első részében köszöntők és bevezető gondolatok hangzottak el.

Elsőként Bojtos Zoltán, a TKKI Miskolci Igazgatóságának vezetője üdvözölte a résztvevőket, s röviden bemutatta a TKKI és az IOKK-k tevékenységét. Kiemelte, hogy a közösségi központokban zajló programok látogatóinak száma a közelmúltban elérte a 25.000-et. Partnerséget ajánlott a meghívott települési vezetők számára a társadalmi felzárkózás területén végzett munkához.

Riz Gábor országgyűlési képviselő, az Európai Uniós fejlesztésekért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta a helyi szereplők közötti párbeszéd fontosságát, mivel tapasztalatai szerint ez még nem zajlik zökkenőmentesen. Felhívta a figyelmet az európai uniós pályázati források végességére, illetve, hogy ki kell aknázni a meglévő lehetőségeket a helyi munkaerő fejlesztésére, mert a térségben nemcsak munkanélküliség, hanem egyre nagyobb munkaerőhiány is van. Kiemelte a térség fejlesztésében az értelmiség szerepét, de nagyon fontosnak tartotta a civilek, az egyházak, a helyi közösségek és az IOKK részvételét is a közös munkában.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke továbbfűzte Riz Gábor szavait, kifejtve, hogy a régió problémái nagy figyelmet igényelnek, kihívás ezek megoldása, emiatt fontos a helyi szereplők eszmecseréje mind a tapasztalatokat, mind az információkat tekintve.

A bevezető hozzászólások sorát Petróczi Ferenc, a TKKI főigazgató-helyettese zárta, aki bemutatta a Türr István Képző és Kutató Intézet és az IOKK-k tevékenységét, az intézmény életében várható változásokat, valamint felvázolt néhány lehetőséget az IOKK-k további működésével, a térségben lévő településekkel létrejövő együttműködéssel kapcsolatban. A program első része után a TKKI és Tornanádaska Önkormányzata együttműködési megállapodást írt alá ünnepélyes keretek között.

A rendezvény második részében olyan előadások hangzottak el, amelyekben a társadalmi felzárkózás területén lezajlott projektek megvalósítása során összegyűjtött tapasztalatokat osztották meg a hallgatósággal.

Bojtos Zoltán, a TKKI Miskolci Igazgatóságának vezetője beszélt a TKKI módszertani fejlesztéséről a társadalmi felzárkózási projektek területén, melyet – valamint az intézmény e területen szerzett tapasztalatait – felajánlott a jelenlévő települési vezetőknek és civilszervezeteknek. Felhívta a figyelmet a partnerség fontosságára, majd „bátor együttműködésre” kérte a megjelenteket. Előadásához kapcsolódva dr. Hauser Zoltán, az Eötvös József Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézet vezetője bemutatta a TÁMOP 3.3.13-13/1 számú, Eötvös József Programot.

Takács Gábor felzárkózási referens Miskolc Megyei Jogú Önkormányzat képviseletében megismertette a hallgatóságot Miskolc legnagyobb szegregátumának – Lyukó-völgy – sajátosságaival, a Komplex telep-program előtti kezdeményezésekkel, beavatkozásokkal, a telep-program fejlesztéseivel és a projekt jövőjével.

Chlepkó Tamás projektmenedzser a felsőzsolcai telep-programot mutatta be, főként a projekt alapján levonható tanulságok szempontjából: nőtt a bizalom a szegregátum lakói és az önkormányzat között;  szemléletváltozás látszik a bevont célcsoporttagok körében az egyéni felelősség kérdésében;  önszerveződés – kvázi érdekképviselet – indult el a helyi roma közösségben; a gyakorlatorientált képzések az igazán eredményesek; a nők szerepe lényeges a változások elindításában; fontos a jó példák saját élményszintű megtapasztalása, a sikeres kisebbségi kezdeményezések vagy az egyéni „karrierek” megismerése.

Bereczki Béla, a gönci telep-program közösségfejlesztő munkatársa előadása a közösségfejlesztésre, mint alulról jövő kezdeményezésre fókuszált, s elengedhetetlennek tartotta a helyi közösség szerepét saját helyzete feltérképezésében és lehetőségeinek feltárásában. Főként azokra a közösségfejlesztő tevékenységekre fektette a hangsúlyt, amelyek nemcsak a közösségépítésben játszanak szerepet. Ezek vagy a közösség tagjain segítenek valamilyen módon, pl. rakétakályha-készítés, vagy olyan kezdeményezések, amelyekből esetlegesen egy majdani vállalkozás vagy szociális szövetkezet nőheti ki magát, pl. gyógynövénygyűjtés, gyümölcsaszaló készítése, gyümölcsaszalás.

A záró előadás a TÁMOP-5.3.8 „Aktívan a munkáért!” című projekthez kapcsolódott. A projektben együttműködő partner volt - munkáltatóként - a Shinwa Magyarország Kft., amely a gyártósori összeszerelő képzésen részt vevő miskolciakat fogadta be szakmai gyakorlatra, illetve a végzetteket - a projekt előírásai szerint - továbbfoglalkoztatta. Az együttműködés kölcsönös előnyeiről Tóth Ervin senior mérnök számolt be. Szerinte a közös munka jó a képzésben résztvevőnek, mert a munkahelyi szocializáció révén nagyobb eséllyel marad a cég dolgozója, jó a TKKI-nak, mert munkát tud biztosítani, és jó a vállalatnak, mert kisebb a dolgozók lemorzsolódása a tényleges munkavégzés előtti bevezető képzés révén.

A résztvevők elégedetten zárták a rendezvényt, s végezetül megfogalmazták, nagyon várják az újabb pályázatokat, hogy ismét szorosan együttműködjenek a partnerekkel.