Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Fejlesztő foglakozások új szereplőkkel az EJPSZK tevékenységében

2016. 06. 24
A TÁMOP-3.3.13-13/1-2013-0001 Eötvös József Program – Pedagógiai – szakmai szolgáltató intézet fejlesztése és Projektháló című pályázat keretén belül a 2015-2016. tanév 1. félévében fejlesztő biblioterápiás és e-biblioterápiás foglalkozássorozatokat tartott a TKKI. Ezek sikerén felbuzdulva a korábban résztvevő iskolák közül négyet kerestek meg kollégáink a tavaszi félévben azzal a szándékkal, hogy az elkezdett munkát új csoportokkal folytassák, immár a fenntartási időszakban. 

Az intézményekből azonnal pozitív visszajelzés érkezett, a foglalkozásokat vezető tanárok lelkesek voltak, hogy újra a programban dolgozhatnak. Rajtuk kívül még két intézményből, a bodroghalmi és sárospataki iskolákból is csatlakoztak kollégák. Annak érdekében, hogy ők is meg tudják tartani a fejlesztő e-biblioterápiás foglalkozásokat, elvégezték a program 30 órás akkreditált képzését, melynek címe: A fejlesztő biblioterápia és a fejlesztő e-biblioterápia alkalmazása adott tematika alapján a köznevelésben. A képzéshez csatlakoztak a Türr István Képző és Kutató Intézet munkatársai is, így újabb 11 fő felkészítése történt meg a foglalkozás megkezdése előtt. A képzés során ugyanaz volt a cél, mint a korábbi képzés alkalmával:

  • A résztvevő pedagógusok képesek/alkalmasak legyenek a fejlesztő biblioterápiás / fejlesztő e-biblioterápiás foglalkozások megtartására a kapott segédanyag, előre elkészített tematika alapján. 
  • A pedagógusok képesek legyenek rendszerezni és definiálni a biblioterápiával kapcsolatos ismereteiket, valamint tudjanak alkalmazni olyan, a foglalkozásokra ráhangoló játékokat, amelyek segítik a résztvevőket abban, hogy érzelmileg, lelkileg felkészüljenek a beszélgetésre.
  • A résztvevők képesek legyenek az IKT eszközök kreatív használatára a fejlesztő e-biblioterápia személyiségformáló hatásának erősítése érdekében. 

A fejlesztő e-biblioterápiás foglalkozásokat tartó iskolák a 2015-2016. tanév 2. félévében: 

  • Felsőzsolcai Szent István Katolikus Általános Iskola, Felsőzsolca
  • Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola, Miskolc
  • Pitypalatty-völgyi Református Körzeti Általános, Kéttannyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola, Parasznya
  • Selyemréti Református Két Tanítási Nyelvű Iskola, Miskolc
  • Molnár Mózes Általános Iskola, Bodroghalom
  • II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak 

Az előző kísérletsorozathoz hasonlóan a kiértékelés folyamán most is több módszert alkalmaztak, például egy saját készítésű szókincstesztet, melyet a beavatkozási csoportok töltöttek ki az első alkalom előtt és az utolsó foglalkozást követően iPaden. Ennek a tesztnek egy része a gyerekek foglalkozásokkal kapcsolatos tapasztalataira, véleményére is kitér.
 
A beérkező adatok feldolgozása jelenleg is folyamatban van az SPSS statisztikai szoftver, valamint a MAXQDA tartalomelemző szoftver segítségével. A 2. és 6. foglalkozásról videofelvétel is készült, ezek interakcióelemzése a Noldus Observer XT program segítségével történik. A foglalkozásvezetők által minden foglalkozás után kitöltött pedagógus szempontrendszerek elemzésére szintén a MAXQDA szoftvert használják. 

Mind a videós interakcióelemzés eredményei, mind a pedagógus szempontrendszer feldolgozása a későbbiekben lehetőséget biztosít egy több szempontú összehasonlításra a korábbi kísérletekkel, hiszen vizsgálhatják a pedagógusok egyéni változásán, fejlődésén túl a különböző csoportok dinamikáját is. 

A korábbi alkalomhoz hasonlóan a mostani foglalkozássorozat kezdetén és azokat követően is sor került a tájékoztató felkészítésre, valamint a tapasztalatok megosztására egy-egy személyes találkozó során. Ezeken a pedagógusok mellett a szervezők, valamint a kísérlet eredményeinek kiértékelésében feladatot vállalók is részt vettek. 

A foglalkozásokat vezető pedagógusok kulcsszerepet játszanak a vizsgálatban, hiszen a foglalkozások vezetőiként a személyiségükön keresztül valósul meg a terápiás folyamat, éppen ezért a tevékenységekhez való viszonyulásuk erősen befolyásolja azok kimenetelét. A szervezők remélik, hogy a továbbiakban is lehetőségük nyílik a foglalkozások megszervezésére, megtartására és a közös munkára!