Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Megalakult a Ratkó József Irodalmi Kör a berkeszi közösségi központban

2016. 06. 17
Egyre több programmal várja a térség lakóit a TKKI Berkeszi Innovációs, Oktatási és Közösségi Központja (IOKK). Az intézménynek rendszeres látogatói az óvodások és az alsó tagozatos diákok, akik a DIOO digitális eszközöket használják, valamint játszóházba járnak.

A felső tagozatos diákok és a felnőttek pedig különböző tájékoztatókon vehetnek részt, amelyeken egyebek között az egészséges életmódról, a helyes táplálkozásról, a felelősségteljes családtervezésről vagy éppen a következetes gyermeknevelésről beszélgethetnek meghívott vendégekkel, illetve az intézet szakembereivel.
 
A berkeszi intézmény programjaival igyekszik minél szélesebb korosztályt megszólítani és minden érdeklődésre számot tartó kezdeményezést felkarolni, ezzel is elősegítve, hogy valóban központi szerepe legyen a térségben élők számára.

Természetesen nem hiányozhatnak a kulturális rendezvények sem. Ennek köszönhetően jött létre a Ratkó József Irodalmi Kör. Az alakuló ülésen Szidor Attila, a település polgármestere elmondta, hogy a községnek és személy szerint neki mindig fontos volt a kultúra, a művészetek támogatása, kiváltképp akkor, ha annak helyi kötődése is van. Így nem volt kérdés számára, hogy támogatásáról biztosítsa ezt a kezdeményezést.

Az Irodalmi Kör vezetője, a Berkeszen élő Batsányi Aranydíjas költő, író, Mészáros László hangsúlyozta, hogy a névválasztás nem véletlen, hiszen Ratkó József korábban a helyi általános iskolában tanított – így kötődik a településhez –, és a nevét viselő Irodalmi Körrel előtte is tisztelegnek. Hozzátette, nagyon fontosnak tartja, hogy mindenkinek lehetősége legyen megismerni a mai magyar kortárs költőket. A berkeszi Irodalmi Kör erre kitűnő lehetőséget biztosít. Ahogyan arra is, hogy testközelből és akár egy teljesen új megközelítésben beszélgethessenek az érdeklődők az irodalomról, a költészetről.

Az ünnepélyes eseményen két másik neves kortárs költő is részt vett. A Biharkeresztesről érkezett Kozák Mari neve sokaknak ismerősen csengett, hiszen a számos díj mellett munkásságának egyik legnagyobb elismerése, hogy van olyan verse, amely korábban már az érettségi feladatsorban is helyet kapott. Rajta kívül ott volt még a Nyírkércsen élő Verő László Díjas költő, Zajácz Edina is. Ők amellett, hogy saját maguk és egymás munkásságát mutatták be a hallgatóságnak, néhány versüket is felolvasták, vagy egymást kérték meg erre. Ez igazán különleges volt, hiszen az ember ritkán hallgathatja meg, ahogy egy költő a saját versét felolvassa, amely ezáltal gyakran teljesen más értelmet kap, megjelenik benne ugyanis az alkotó személyisége.

A frissen alakult Ratkó József Irodalmi Körnek a legnépszerűbb közösségi portálnak köszönhetően igen hamar híre ment a költészetet kedvelők körében.  Egyre többen jelzik, hogy szívesen csatlakoznának és részt vennének a jövőbeni összejöveteleken.

Szeptemberben egy kötetbemutatóval egybekötött beszélgetésre várnak minden érdeklődőt a berkeszi közösségi központba.