Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Mohácson, a Nepomuki Szent János Ünnepségen bemutatkozott a TKKI közösségi központja is

2016. 06. 17
A múlt századból eredő szokás szerint május 16-án tartották a dunai hajósok, molnárok és halászok látványos ünnepségüket, amely az egész környékről nagyszámú nézősereget vonzott.

Ezen a jeles eseményen lehetőséget kapott  a Türr István Képző és Kutató Intézet Mohácsi Innovációs, Oktatási és Közösségi Központja, hogy szélesebb körben is bemutatkozzon. A munkatársak sátorral és kézműves asztallal várták a látogatókat. A program adta lehetőséget kihasználták a közösségi központ szolgáltatásainak népszerűsítésére szórólapokkal és a beszélgetésekkel.
 
A rendezvényen felléptek a mohácsi IOKK Roma Táncklubjának táncosai, akiknek produkciója nagyon tetszett mindenkinek. A kézműves asztalnál a gyermekek játékos feladatok közben rajzoltak, színeztek és origamiztak a központ munkatársaival.

Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentjének szobra a mohácsi Duna-part közelében, a Halászcsárda előtti téren áll. Az idők során feledésbe merült a hangulatos dunai felvonulás, de a mohácsi művelődési központ jóvoltából 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

Minden esztendőben – így idén is - kulturális programok várták a látogatókat, majd mohácsi és meghívott fúvószenekarok közreműködésével vízi koncert szórakoztatta a hajókikötőnél összegyűlt ünneplőket. Sötétedés után a helybéli vízen járók fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkedtek a Duna város menti szakaszán. Közben vízre bocsátották az apró fényű úszógyertyákat, az ún. Jánoskákat. Az est zárásaként színpompás tűzijátékban gyönyörködhettek a résztvevők.