Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Változatos rendezvények a bátonyterenyei közösségi központban

2016. 06. 16
A TKKI Bátonyterenyei Innovációs, Oktatási és Közösségi Központjában májusban is több olyan eseményt szerveztek, amelyek tartalmas és hasznos időtöltést biztosítottak a város lakosságának.

Gyermekprogramok

Folytatódtak a heti rendszeresség megrendezett Baba-Mama jóga, valamint Csiribiri torna programok. A kisgyermekes szülők körében nagy népszerűségnek örvendő eseményeket az IOKK a jövőben is megtartja, egyúttal tervezi terhes-torna és tájékoztató tanácsadások bevezetését.

Más gyermekprogramokat is rendeztek a központban, mint pl. a Baba-Mama-Börzét, amelyen a résztvevők a kinőtt ruhákat, gyermekjátékokat cserélték, értékesítették. A bátonyterenyei óvodások rendszeresen látogatják a központ gyermekfoglalkoztatóját, ahol játékok, digitális óvodai oktatóeszközök és mesefilmek várják őket. Szintén az IOKK-ban tartották meg május 26-án az Őzike tagóvoda Cica csoportjának ballagását és tanévzáró rendezvényét, amelyen a nagycsoportos gyermekek színvonalas, szívet melengető műsorral búcsúztak el az óvónőktől, a dadusoktól és óvodás társaiktól.

A Bartók Béla Általános Iskola Tagintézmény tanulói a májusfa díszítés hagyományát elevenítették fel a központ udvarán, majd a hátrányos helyzetű tanulók kisebb csoportja vett részt Kézműves foglalkozáson: a gyermekek rajzoltak, színeztek, papírt hajtogattak a kézügyesség fejlesztésére, ragasztottak.  Az IOKK május 27-én tartotta meg a Bartók Iskola tanulóinak a Gyermeknapot, amelyen eseménydús programok várták az alsó tagozatos tanulókat. A pedagógusok együtt sportoltak, játszottak a gyerekekkel az ügyességi versenyeken, gipszképeket, csigaházat, kagylót festettek és használták - a Központban található interaktív tábla segítségével - a készségfejlesztő internetes játékokat.  Ezeken kívül nagyon népszerű volt a csillámtetoválás, az arcfestés, az állatsimogató és a karaoke is.

A „Madarak és Fák Napja” alkalmából május 11-én rendezvényt szervezett az IOKK a Fáy András Szakképző Iskolának. Ezen a diákok számot adhattak biológiai ismereteikről és bizonyíthatták kreatív kézügyességüket. A tanulók és pedagógusaik egyébként rendszeresen vesznek részt a központban, az Eötvös-program által szervezett készségfejlesztő előadásokon.

A TKKI Főigazgatóságának kezdeményezésére, a helyi általános és középiskolások részvételével zajlott május 23-án a Playback improvizatív színház előadássorozat. A színészek – a gyerekekkel közösen - olyan kérdésköröket érintettek, mint például korunk megváltozott értékrendje, amely hatalmas kihívások elé állítja a mindenre fogékony ifjúságot, különösen a hátrányos helyzetű fiatalokat. Az improvizációs játék jeleneteiben a szereplők, azaz maguk gyermekek az igazi szeretetről, a bizalommal teli, biztonságot nyújtó családi légkörről, a média által közvetített mintákról (pl. a celebekről, bandázásról), az alkoholról, a drogfüggőségről, az erőszakról, a tanulásról alkothattak véleményt interaktív színjáték formájában a közreműködőkkel, Somogyi Anna, Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza színművészekkel együtt.  Az előadás üzenete: „A világom akkor fog megváltozni, ha én változom”.
 
Felzárkózási Kerekasztal

Május 18-án az IOKK adott otthont Bátonyterenye Város Önkormányzat szervezésében a Bátonyterenyei Felzárkózási Kerekasztal alakuló ülésének. A cél az volt, hogy megoldást találjanak a városban élők különféle problémáira. A tanácskozáson részt vett Szirmai István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárságának szakmai főtanácsadója is. „A résztvevők segíteni szeretnék az itt élő emberek munkaerő-piaci elhelyezkedését, de ötletelnek majd azon is, hogyan lehetne megállítani a fiatalok elvándorlását, és hogyan tudnák átszervezni, illetve hatékonyabbá tenni a közfoglalkoztatást, sőt ezeken felül azoknak a gyermekeknek is megoldást szeretnének kínálni, akiknek tanulási problémáik vannak” – mondta a kerekasztal életre hívója, Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere. Kiemelte azt is, hogy a későbbiekben - a fentieken túl - a városi pályázatokat is átbeszélik majd a kerekasztalnál, illetve a vállalkozói réteggel is egyeztetni fognak a mielőbbi felzárkózás érdekében. 

Szirmai István, az EMMI államtitkárságának szakmai főtanácsadója kifejtette: „… jó ötletnek tartja, hogy egy ilyen kerekasztal megalakult, hiszen fontos, hogy a helyi társdalom különféle szereplői együtt dolgozzanak egy élhetőbb város kialakításáért.” A résztvevők egyébként negyedévente találkoznak és egyeztetnek a különböző területeket érintően.

Felnőttprogramok

Az IOKK a felnőtteknek is változatos programokat kínált. Május 9-én a sportjátékvezetők tartották éves értékelő összejövetelüket.  Május 20-án pedig az IOKK, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Bátonyterenyei Egészségfejlesztési Iroda és Göröcs Attila életmód-tanácsadó szervezett közösen, véradással egybekötött Egészségnapot. A megjelenteket vércukor-, vérnyomás-, testzsír-méréssel, valamint életmód tanácsadással, a fiatalokat pedig gyermek-zumbával várták.  Mind a véradás, mind pedig az Egészségnap nagyon sikeres volt.

A bátonyterenyei IOKK nyáron is várja a város és a kistérség lakosságát gyermek-, felnőttprogramokkal. A június-július-augusztus havi rendszeres, valamint egyedi szervezésű eseményeket az IOKK nyári tervében lehet megtekinteni, a központ munkatársai egyúttal készséggel állnak a lakosság rendelkezésére és várják a programjavaslatokat.