Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Társadalmi Felzárkózási Egyeztető Fórum a bodroghalmi közösségi központban

2016. 06. 16
A május végi konzultációt a Türr István Képző és Kutató Intézet Miskolci Igazgatóságának és a Miskolci Egyetem Szociológia Intézetének munkatársai szervezték.  

Más-más aspektusból ugyan, de mindkét intézmény a társadalmi felzárkózás lehetőségeivel, ennek a folyamatnak a támogatásával foglalkozik. Munkájuk elengedhetetlen feltétele, hogy együttműködjenek a többi, ezen a területen valamilyen módon érintett szervezettel, intézménnyel. Éppen ezért a rendezvény egyik fontos célja volt a komplexen fejlesztendő cigándi járásban működő, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű emberek problémáival foglalkozó intézmények, szervezetek, illetve a települési önkormányzatok, munkáltatók megszólítása. Emellett lényeges az együttműködési lehetőségek feltárása, valamint a meghívottak közötti kapcsolat erősítése, az összetett problémák megoldásához nélkülözhetetlen hálózati együttműködés alapjának megteremtése. A fórumon 24 szervezet képviseltette magát, a térség önkormányzatai, civil szervezetei és vállalkozásai is szép számmal jelentek meg.

A programot a remek hangulatot teremtő, hagyományőrző Halom dalkör bodrogközi dalcsokrával nyitották meg. Az együttes szereplése nemcsak üde színfoltja volt a rendezvénynek, hanem meghívásukkal a TKKI Bodroghalmi Innovációs, Oktatási és Közösségi Központja hozzájárult a helyi értékek bemutatásához is, amely szerepel az intézmény céljai között.

Ezt követően Bojtos Zoltán, a miskolci igazgatóság vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd tájékoztatást adott a TKKI-ban kidolgozott és a társadalmi felzárkózást támogató programokban alkalmazott módszertanról.  Felhívta a figyelmet a partnerség fontosságára, majd „bátor együttműködésre” kérte a megjelenteket. A bevezető előadás után Beszédes Nimród Attiláné, az IOKK-k szakmai vezetője bemutatta az Innovációs, Közösségi és Oktatási Központok céljait, lehetőségeit, illetve a jelenleg folyó munkát. 

A kávészünet után a Molnár Mózes Általános Iskola 3. osztályos tanulója, Zsiga Leila verses produkciója következett. A kislány elszavalta Juhász Magda „Elveszett az ellenőrzöm” című versét, amely nagyon tetszett a hallgatóságnak.  Az iskola tanulójának szereplése szintén jó példa a helyi intézmények együttműködésére, partnerségére, annál is inkább, mert a bodroghalmi gyerekek és felkészítő tanáraik már többször közreműködtek a különböző programokban. 

A fórum második részében a Miskolci Egyetem Szociológia Intézetének munkájáról adott áttekintést dr. Szabó-Tóth Kinga, az intézet vezetője és bemutatta jelenlegi feladataikat. Előadásában többször utalt az ugyanazon a területen dolgozó szervezetek együttműködésének fontosságára, az összeadódó, közös „energiák” erejére.

A Szociológia Intézet bemutatkozását követően Képes Norbert szociális munkás és mediátor -  aki az egyetem és a TKKI projektjeiben is közreműködött - méltatta a TKKI módszertani kezdeményezéseinek fontosságát, a társadalmi felzárkózás területén kialakuló együttműködést. Interaktív módon ütköztette a hallgatóság véleményét néhány fontos társadalmi problémával kapcsolatban, majd a szociális munka presztízséről beszélt. 

Délután a vendégek megtekinthették a bodroghalmi központot, megismerhették a különböző funkciójú termeket, műhelyeket, illetve a rövid- és hosszú távú programokat. A tájékoztatást követően workshop keretében nyílt lehetőség a meghívott szervezetek bemutatkozására, és egyben beszélgetés kezdődött az aktuális problémákról. A megjelent munkáltatók és civil szervezetek szándékukat fejezték ki a további együttműködésre, amely a rendezvény óta konkrét lehetőségek, feladatok egyeztetésében is megmutatkozott.