Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Pedagógusok akkreditált továbbképzése a bodroghalmi közösségi központban

2016. 06. 14
„Hatékony konfliktuskezelési eljárások a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő intézmények eredményessége érdekében” címmel 30 órás továbbképzést tartottak nyolc bodrogközi óvoda (Cigánd, Ricse, Pácin, Nagyrozvágy, Karcsa, Karos Bodroghalom, Zemplénagárd) 24 pedagógusának részvételével.

A konzultációt Dr. Hauser Zoltán, az Eötvös József Pedagógiai Szolgáltató Központ (EJPSZK) megbízott vezetője nyitotta meg, aki a számok tükrében összefoglalta a sikeresen megvalósult TÁMOP-3.3.13. projektet, és annak eredményeihez kapcsolódva felvázolta a szolgáltatások igénybevételének módjait. Az „Eötvös József Program – Pedagógiai-szakmai szolgáltató intézet fejlesztése és Projektháló” című kiemelt projekt kötelező fenntartási feladatai közé tartozik ugyanis legalább egy évig térítésmentesen pedagógiai szakmai szolgáltatások nyújtása, amelyet az Eötvös József Pedagógiai Szolgáltató Központ biztosít. A programban 14 akkreditált szakirányú továbbképzési programot dolgoztak ki.

A Türr István Képző és Kutató Intézet Bodroghalmi Innovációs, Oktatási és Közösségi Központjában tartott konzultáció annak a projektnek a része volt, amely a TÁMOP-3.3.13-as kiemelt projektbe bevont intézményekben valósul meg. A legfontosabb, hogy az óvoda- pedagógusok miként kezelik a konfliktusokat. A problémás helyzetek megelőzéséhez, elemzéséhez, konstruktív, erőszakmentes megoldási folyamatának módszereihez, a konfliktuskezeléshez szükséges képességek feltárásához, fejlesztéséhez nyújtott segítséget a Tőzsérné Balogh Edit és Tóthné Horváth Rita, az EJPSZK koordinátorainak vezetésével tartott továbbképzés, amely egyébként a résztvevők már meglévő tapasztalataira épített.
 
A tanfolyam végén tartott beszélgetésből (Mit vinnél magaddal?) az is kiderült: az óvónők nagyon pozitívan értékelték, hogy lehetőségük volt a tudásmegosztásra, kiemelték az egymástól való tanulás, az egymás jó gyakorlatainak megismerésének fontosságát. Azt is megígérték, hogy belső továbbképzéseken átadják kollégáiknak a megszerzett ismereteket, jó gyakorlatokat.
 
A résztvevők - a feldolgozott elégedettségi kérdőívek alapján - elégedetten, meghatározó élményekkel tértek vissza az óvodákba. Néhányan írásban is megfogalmazták köszönetüket, például Ignáth Sándorné óvodavezető (Bodroghalmi Mesepalota Óvoda):

„A bodrogközi óvodapedagógusok nevében szeretnék köszönetet mondani a "Hatékony konfliktuskezelési eljárások " továbbképzés megszervezéséért, valamint tartalmas, interaktív, gyakorlatias megtartásáért. Külön köszönetünket fejezzük ki, hogy a továbbképzés helyszíne a TKKI Bodroghalmi Innovációs, Oktatási és Közösségi Központja volt, amely mindenki számára könnyen és gyorsan megközelíthető. Így nem kellett órákat utazni, hogy a kötelező kreditpontokat megszerezzük. A jövőben is szívesen fogadjuk az IOKK helyszínre szervezett továbbképzéssel kapcsolatos megkereséseket.”