Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Különleges állástájékoztató és rajzverseny a TKKI mátészalkai oktatási központjában

2016. 05. 23
Egy valóban innovatív közösségi rendezvényt tartottak május második hetében a mátészalkai Innovációs, Oktatási és Közösségi Központban /IOKK/. A nem mindennapi állástájékoztatóval megváltozott munkaképességű embereknek próbáltak segíteni, hogy ismét a munkaerőpiac aktív tagjaivá váljanak.

A folyamatos együttműködési lehetőségeket keresve az intézmény koordinátora felvette a kapcsolatot a Siketek és Nagyothallók Országos Egyesületének helyi szervezetével. A vezetőjükkel folytatott megbeszélésen kiderült, hogy tagjaik között többen vannak, akik munkavállalói szempontból még aktív korúak, és néhányuknak a környező településeken korábban sikerült is állást találni. Ám ezek időközben megszűntek, és az érintettek hiába szeretnének, nem tudnak dolgozni. A városban azonban van olyan vállalkozás, amelyik megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat, így - felismerve a lehetőséget - az IOKK munkatársa megszervezett egy tájékoztatót.

Ezen a résztvevők – nem csak hallássérültek, hanem más megváltozott munkaképességűek is – megismerhették a céget, amely több területen és telephelyen közel 150 fogyatékkal, vagy valamilyen egészségkárosodással élő embert foglalkoztat.

A jövedelemszerzés mellett a társas kapcsolatok szélesítése is pozitív hatással lehet a fogyatékos emberekre, akik a munkavégzés során ismét környezetük aktív tagjaivá válhatnak. Ez a gondolatiság megjelenik a TKKI küldetésében, ezért is fontos, hogy a tájékoztató megszervezésével és a helyszín biztosításával az Intézet kapcsolatot teremtett a cég és a lehetséges munkavállalók között. Az ismertetett állások iránt többen komolyan érdeklődtek, sőt volt olyan is, aki - a lehetőséget megragadva - már a helyszínen jelentkezett.

A felnőttek mellett a gyerekeknek is igyekeznek programokat kínálni a mátészalkai IOKK-ban. Így két nappal az állástájékoztató előtt gyerekzsivajtól volt hangos a nagyterem, itt tartották ugyanis az április elején meghirdetett rajzverseny díjátadó ünnepségét.

A versenyre öt helyi óvodából összesen negyvennyolc „pályamű” érkezett. Ezek között - a rajzok mellett - voltak más, például ragasztásos technikával készült alkotások is. A versenyre a középső és nagycsoportos korú gyermekek készíthettek rajzokat, amelyeket az IOKK koordinátora és az Eötvös programban dolgozó helyi szakember zsűrizett.  

A díjátadóra a gyermekeket elkísérték szüleik, nagyszüleik, akiknek a kis alkotók büszkén mutatták meg az IOKK nagy előadótermében kiállított rajzaikat. Minden résztvevő emléklapot kapott, a díjazottak pedig egy, a saját alkotásukkal díszített oklevéllel és kis ajándékkal gazdagodtak.