Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Szakmai konzultációs nap a TKKI Nyíregyházi Igazgatóságán

2016. 05. 19
A 2014 és 2020 között megvalósuló telep-programok irányairól, valamint a Türr István Képző és Kutató Intézet által, a „Közös utakon” elnevezésű program keretében kifejlesztett felzárkózási módszertanról hallhattak előadást a résztvevők azon a szakmai konzultációs napon, amelyet április végén tartottak a TKKI Nyíregyházi Igazgatóságán. 

A rendezvényen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések képviselőin túl jelen voltak a társadalmi felzárkózással foglalkozó civil szervezetek munkatársai, a korábban Komplex telep-programot megvalósító települések képviselői, valamint a TKKI több igazgatóságának munkatársai.

Takács Eszter, a TKKI nyíregyházi igazgatója köszöntő beszédében kiemelte: ez a szerteágazó meghívott vendégkör is jó példája annak, hogy a TKKI mennyi partnerrel alakított ki jó együttműködést. Ennek köszönhetően már eddig is jelentős eredményeket sikerült elérni a társadalmi felzárkózás terén és cél, hogy a jövőben ezt a munkát közösen, még eredményesebben tudják végezni.

Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Felzárkózási Fejlesztések Főosztályának vezetője a 2014-2020 között megvalósításra kerülő telep-programokról beszélt. Elmondta, a szegregátumokban élő emberek integrációját célzó operatív programokban (TOP, VEKOP, EFOP) egységes megközelítés az, hogy a komplex program végrehajtása egyaránt igényel ESZA és ERFA típusú beavatkozásokat. Fontos azonban, hogy önmagában a lakhatási körülmények javítása nem vezet fenntartható eredményre az azt megelőző és a folyamat közben érkező humán segítségnyújtás nélkül. A főosztályvezető beszélt a tervezett programok célterületeiről és a korábbi telep-programoktól való eltérésekről is. 

Bojtos Zoltán, a TKKI miskolci igazgatója a „Közös utakon” elnevezésű programban, az intézet által kifejlesztett felzárkózási módszertanról és projekt keretében összegyűjtött jó gyakorlatokról tartott előadást. Ennek során a jelenlévők megismerhették azokat a módszertani elemeket és eszköztárat, amelyek elősegítik a felzárkózás megvalósítását, és amelyek mentén egy felzárkózási programcsomagot is össze lehet állítani. A jó gyakorlatok adaptálása pedig biztosíthatja az elért eredmények fenntarthatóságát.

A rendezvény végén az előadók és a vendégek egyaránt nagyon hasznosnak ítélték a konzultációs napot. Az ott elhangzott információnak és a felmerülő kérdésekre adott válaszoknak köszönhetően ugyanis jobban fel tudnak készülni a kiírásra váró programokra, ezzel is elősegítve a sikeresebb pályázást. Ez hozzájárul a kormány által az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodásban vállalt cél eléréséhez, hogy minden 7. telepen integrációs program kezdődjön.