Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Művészet a Türr István Képző és Kutató Intézet berkeszi és a fehérgyarmati IOKK-jában

2016. 04. 18
Folyamatos és egyre színesedő programkínálattal igyekeznek megszólítani a felnőtteket és a gyerekeket a berkeszi és a fehérgyarmati Oktatási és Közösségi Központban. A Türr István Képző és Kutató Intézet munkatársai önállóan vagy együttműködve más szervezetek, intézmények munkatársaival több közösségi eseményt is szerveztek már. 

Berkeszen a heti rendszerességgel tartott és különböző témákat feldolgozó tájékoztatók mellett április 11-én szavalóversenyt rendeztek a költészet napja alkalmából.

A helyi általános iskolával közösen megvalósított verseny szervezői úgy érzik, a rendezvénnyel sikerült méltóan megünnepelni József Attila születésnapjának 111-ik évfordulóját. A költészet napját ugyanis az ő születésnapján ünneplik 1964 óta. A versenyre összesen huszonnégy gyermek jelentkezett, akik két kategóriában - alsó és felső tagozat – szavalhatták a kiválasztott verseket. A zsűriben a település polgármestere, a helyi általános iskola igazgatója és a demecseri oktatási centrum igazgatója mellett helyet foglalt Mészáros László helyi kortárs költő is. 

A rendezvény nagy jelentőséggel bír nem csupán pedagógiai oldalról, hanem a kultúra és a művészet közvetítése szempontjából is, hiszen közelebb viszi az irodalomhoz a hallgatóságot is. A nagy érdeklődésre való tekintettel az eseményt az eredetileg tervezett terem helyett a Központ egy másik, kétszer akkora termében tartották meg, hogy mindenki kényelmesen elférjen. A szavalóversenynek így jelentős közösségfejlesztő hatása is volt, hisz a jelenlévőknek közös kikapcsolódást, szórakozást, tanulást is jelentett. 

Az eseményen mindkét kategóriában több gyermeket díjaztak oklevéllel és könyvjutalommal. 

A fehérgyarmati IOKK-ban egy másik művészeti ágban, a rajzolásban kaptak lehetőséget óvodás gyermekek és fogyatékkal élő fiatalok, hogy megmutassák a tehetségüket. A "Rajzold meg a tavaszt" elnevezésű rajzpályázatot márciusban hirdette meg a Központ a helyi Szent István téri óvodában, valamint a Máltai Szeretetszolgálat fehérgyarmati Fogyatékosok Nappali Intézményében. Az óvodából huszonöt gyerek készített rajzot, valamint nyolc fogyatékkal élő fiatal is pályázott. 

A hónap végén tartott eredményhirdetésen minden rajzot készítő kisgyermek és fiatal oklevelet kapott, a legjobb rajzok készítőit pedig további apró ajándékokkal is jutalmazták. 

A pályázatra készült rajzokat az IOKK gyermekfoglalkoztatójában állították ki, míg a legjobbak a Központ hirdetőtáblájára kerültek.