Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Roma mesterségeket is tanulhatnak majd a nyírmihálydi Csillagpontban

2016. 03. 29
A település jegyzője, Hopka Ildikó úgy véli, hogy a tavaly novemberben véget ért Komplex telep-program jelentős változásokat hozott Nyírmihálydi életében.

A TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0091 „Komplex telep-program Nyírmihálydiban” című projekt a szemléletformálást helyezte előtérbe, ugyanakkor a komplex fejlesztés részeként szakmai képzéseket, közösségépítő/fejlesztő rendezvényeket tartottak, egyúttal a szakmai megvalósítók oktatására is nagy hangsúlyt fektettek. A TKKI, mint konzorciumi partner vett részt a programban.

A település jegyzője azt mondja:„a TKKI-val közösen megvalósított családi napokon, közösségfejlesztő rendezvényeken a roma és nem roma emberek kicsit jobban megismerték egymást, ez segítette az előítéletek csökkentését. De változás nem csak az integráció terén érzékelhető, hanem például abban is, hogy az embereknek megváltoztak az igényei is. Az átélt és kipróbált lehetőségek után már sokkal többre, jobbra vágynak, mint korábban, és az elért eredményeket most már kiinduló pontnak tekintik. Ez igen hasznos a továbbépítkezés szempontjából.

Ugyancsak változás tapasztalható a célcsoport tagjainak kommunikációjában is. Korábban ugyanis azt tapasztaltam, hogy nem mertek kérdezni, mert féltek a következményektől. Úgy hitték, ha érdeklődnek dolgokról, annak valamilyen módon negatív kihatása lesz rájuk, ezért inkább nem kérdeztek. Így viszont sok probléma megoldatlan maradt. Ez is megváltozott, az emberek sokkal nyitottabbak lettek, amely jelentősen megkönnyíti a problémák kezelését.

A megújult Csillagpontban állandóan zajlik az élet. Bíztunk benne, hogy az épület valódi közösségi színtérré válhat és ez így is lett. Az emberek szívesen járnak ott össze, a fiatalok zenélnek, beszélgetnek. Ez azért is fontos, mert így ők kontrollált helyen töltik a szabadidejüket, és fejlődnek mind az egyéni, mind a társas kompetenciáik. A Csillagpontban emellett hamarosan mosási lehetőséget is biztosítanak és a tervek között szerepel, hogy a jövőben hagyományos roma mesterségeket is tanulhatnak, gyakorolhatnak majd az érdeklődők, például kosárfonást vagy seprűkötést.

Sikerként könyvelhető el, hogy „gondolat magvacskákat” ültettünk el az emberekben és megmutattuk nekik, képesek változtatni az életükön. Ez azért fontos, mert így már láthatják és megérthetik, milyen irányba lehet és kellene továbbhaladni. Ha pozitív visszajelzéseket kapnak az emberek, akkor elkezdenek hinni abban, hogy amit csinálnak, az jó, és ez segíti a felzárkózást.

Nálunk nem volt hagyománya hasonló projekteknek, ezért a megvalósításra rövid idő állt rendelkezésre. Sok energiát emésztett fel, amíg tudatosult a helyeikben, hogy miről is szól a Komplex telep-program, és ez miért lesz jó nekik. A tapasztalat azt mutatta, hogy eleinte valamivel könnyebb volt az embereket motiválni, mint később. Ez talán az újdonságnak is köszönhető és talán annak, hogy a célcsoport úgy érezte, akkor juthat elegendő információhoz, ha részt vesz a programokon.„

A program lezárása után a TKKI továbbra is kapcsolatban marad a településsel. Ennek részeként a rászoruló, hátrányos helyzetűeknek ruhát gyűjtött az Intézet. Az akciót a nyíregyházi középiskolások is segítették az iskolai közösségi szolgálat keretében. Az önkormányzat közreműködésével szétosztott adomány gyermekruhákat is tartalmazott, amelyeket a helyi óvodába járó hátrányos helyzetű gyermekeknek osztottak ki, akik csillogó szemekkel vették át azokat.