Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Zajlik az élet a Mezőkovácsházi Közösségi Központban

2016. 03. 22
A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) mezőkovácsházi Innovációs, Oktatási és Közösségi Központ (IOKK) épülete számos rendezvénynek biztosított helyszínt. Teret adott mind szakmai látogatók, mind a tágabb lakosság érdeklődésére számot tartó programoknak. Alábbi beszámolónkban olvashatnak a Közösségi Központban az elmúlt hónapokban lezajlott eseményekről.

-    Rendszeres esemény a Polgármesteri Fogadóóra, melynek során mindenki személyesen teheti fel kérdéseit Varga Gusztáv polgármesternek.

-    A Civil Tudásnap előadássorozat három fő témája (az energia-hatékony épületek, az épület-korszerűsítéshez kapcsolódó pályázati lehetőségek és a gyakorlati kivitelezés) sok érdeklődőt vonzott. Kulcsár Krisztián építész, az épületek energia-hatékonyságának növeléséről beszélt, valamint új építés, vagy bővítés esetében az elérhető korszerű technikákról. Köveskuti Ferenc pályázatíró, a gazdasági társaságok és a magánszemélyek számára elérhető pályázatokról valamint a közeljövőben várható lehetőségekről tájékoztatta a megjelenteket, míg Trényi Péter kivitelező a megújuló energiát hasznosító különféle rendszerekről és azok alkalmazhatóságáról tartott előadást.

-    Egy másik szakmai programon, a Kistérségi, Járási Civil Kerekasztal Fórumon Varga Gusztáv, a Kistérségi Társulás elnöke illetve ifj. Kálmán András önkormányzati képviselő mellett részt vett 18 település civil szervezetének képviselete. A fórum lehetőséget adott a hasznos, kölcsönösen előnyös és előremutató együttgondolkodásra és együttműködésre. A jövőben a Központban kéthavonta megrendezendő kerekasztal fórumokon megvitatják majd az önkormányzatok által elfogadásra kerülő koncepciókat, közös pályázási lehetőségeket tárnak fel és megosztják egymással a jó gyakorlatokat.

-    Érdekes eseményt kínált a az óvodai gyermekre szabott rendszer, a DIOO (Digitális Okosjáték Óvodásoknak) bemutatására szolgáló délután, amelyre a járás 18 településének képviselőin túl is érkeztek érdeklődők. A résztvevők kérdezhettek a rendszerrel kapcsolatban, majd azt a gyakorlatban is kipróbálhatták. A berendezésről bővebb információ a http://dioo.hu oldalon érhető el.

-    Népszerű program a Lakossági Fitnesz „Mozgásest”, amelyet idén januártól heti kétszer tartanak a Központban. Az egészségmegőrzésen túl az összejöveteleknek a közösségépítés is célja.

-    Előremutató, sikeres rendezvényt sikerült megvalósítani a Központban több mint 30 környező település képviselőinek részvételével. A „Kitörési pont a háztáji gazdaságok irányába” PILOT mintaprogramot bemutató rendezvényen Simonka György országgyűlési képviselő is részt vett. A program egy dél-békési mintaprojekt, 19 településen összesen 36 brigáddal, csapatonként 11 fő közfoglalkoztatottal folyik a növénytermesztés és állattenyésztés. Egyik fontos célja olyan profitorientált gazdaságok létrehozása, melyek hosszú távon munkalehetőséget biztosítanak azoknak, akik eddig nem tudtak elhelyezkedni. Az önkormányzatok biztosítják a földterületet, az ólakat, valamint a szükséges emberi erőforrást, a tárgyi eszközöket, a kezdő állat- és növényállományt belügyminisztériumi forrásokból finanszírozták. A gazdasági modell célja, hogy szociális szövetkezetek létrehozásával egy olyan újszerű, gazdaságilag is fenntartható (azaz állami források nélkül is működőképes) rendszert állítsanak fel, amely a térségi munkanélküliséget jelentősen csökkenti azáltal, hogy érdemi és hosszú távon is fenntartható gazdasági tevékenységet végez háztáji vegyes gazdaságok kialakításával. Ennek érdekében a települések összefogva, egymás munkáját segítve valósítják meg a kitűzött elképzeléseket. A program nagy lehetőség, amely a térség és az itt élők felemelkedését szolgálja, tisztes megélhetést kínálva a dolgozni akaró dél-békésieknek.

A Központ az elmúlt időszakhoz hasonlóan a továbbiakban is sokrétűen szolgálja majd – közvetlenül vagy közvetve – az itt élőket.


A közösségi központ (IOKK) legújabb szolgáltatásai Mezőkovácsházán: bankautomata és gyors, szabadtéri, ingyenes WiFi Internet

A mezőkovácsházi lakosság régi vágya teljesült, amikor a napokban a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) Innovációs, Oktatási és Közösségi Központ (IOKK) épületére felszereltek egy bankautomatát (ATM). Varga Gusztáv, Mezőkovácsháza polgármestere, a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulásának elnöke részvételével hivatalosan is átadták a készüléket.

Az ügyfelek így kényelmesebben, biztonságosabban és gyorsabban juthatnak ezután hozzá a pénzükhöz. Az ATM használatával a kártyabirtokosok olyan szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, mint az egyenleglekérdezés, számlabefizetés vagy mobiltelefon egyenlegfeltöltés.

A reformátuskovácsházi Hajdú Jánosné az Adományok Háza Civil Mozgalom és Egyesület vezetője is örül ennek a lehetőségnek: az itt élő 1500 fő már 15 éve várt erre, hiszen a legközelebbi bankautomata a közel öt kilométer távolságra lévő városközpontban található. Bővítve a szolgáltatások körét, a lakosság a közösségi központ körül egy gyors, szabadtéri, nyílt korlátlan wifit, azaz ingyenes Internetet is igénybe vehet (wifinév: iokk).  

A Türr István Képző és Kutató Intézet Innovációs, Oktatási és Közösségi Központja a helyi önkormányzat képviselőtestülete, a városvezetés, az országgyűlési képviselő és a TKKI Főigazgatóság munkatársainak támogatásával valósította meg az életminőség javítását célzó elképzelést. Bontovics Krisztián, az IOKK központ vezetője szerint ezzel a közösségi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a XXI. századnak megfelelően biztosítani tudják, valamint a felzárkózást is segítik Reformátuskovácsházán és a szegregátumban.

A lakosság életminőségének javítása érdekében a mezőkovácsháziak további tervei között szerepel egy mozgó posta és mozgó gyógyszertári szolgáltatás megvalósítása is.