Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Lezárult a „Nyírvasvári szegregátumának fejlesztése” elnevezésű Komplex telep-program

2015. 12. 08
A „Nyírvasvári szegregátumának fejlesztése” című Komplex telep-programban elért eredményekről is beszámoltak a TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0090 számú projekt záró konferenciáján.

A programba közvetlenül bevont 120 ember életében hozott pozitív változáson túlmutató eredményei is vannak a „Nyírvasvári szegregátumának fejlesztése” című Komplex telep-programnak. A résztvevők családtagjait és a szűkebb környezetében élőket tekintve több száz főt ért el - legalább áttételesen - a projekt. Több olyan programelem valósult meg, amely a település teljes lakossága számára nyújtott olyan szolgáltatásokat, amelyek segítik a hátrányos helyzetű emberek felzárkózását és a település életébe történő integrációjukat – derült ki a TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0090 számú projekt zárókonferenciáján.

Szép Szabolcs Attila, Nyírvasvári polgármestere elmondta, hogy a projekt során sikerült megmutatni az embereknek, hogy van kiút a hátrányos helyzetből és a mélyszegénységből. Kiemelte a képzések jelentőségét, amelyeknek köszönhetően többeknek sikerült elhelyezkedniük. Mint mondta: a projektet megelőző, jelentős mértékű képzetlenség is pozitív irányba mozdult el a TKKI tevékenységeinek köszönhetően. Meglátása szerint a projekt az abba bevontakon túl az egész település lakosságára jó hatással volt. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a jövőben a projekt fenntarthatóságára összpontosít, és törekedni fognak a jó gyakorlatok továbbvitelére. 

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke arról szólt, hogy a felzárkózáshoz nem elég a segítő szándék, annak elfogadása is szükséges az előrelépéshez. Hozzátette: ez megvalósult a Komplex telep-programok során, így a nyírvasváriak esetében is. Véleménye szerint, ha ezek a projektek folytatódnak a jövőben, az nagyban segítheti a felzárkózást. Mint mondta: ehhez a munkába állás is jelentős mértékben hozzájárul, amelyhez a Komplex telep-programokban megvalósított képzések, munkaerő-piaci tréningek is segítséget nyújtanak.

Simon Miklós országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a térségben az elmúlt években nagyon sok új munkahely létesült, ahova megfelelően motivált és képzett embereket vesznek fel a munkáltatók, ezért is fontos a nyírvasvári Komplex telep-programban megvalósult szemléletformálás. Az emberek képzése, tréningeken való részvétele és az ott zajlott attitűdformálása is hozzájárult ahhoz, hogy többeknek sikerült az elsődleges munkaerőpiacon, illetve közfoglalkoztatásban elhelyezkedni, amely az egzisztenciális helyzet javításán keresztül elősegíti a társadalmi felzárkózást.

A TKKI-t a záró konferencián Takács Eszter területi igazgató és Bartháné Biró Gabriella projektasszisztens képviselte. Az Intézet a projektben a szakmai koordinációért felelős konzorciumi partnerként 11 worshopot szervezett, amelyek a szakmai megvalósítók – a projektmenedzser, a szakmai vezető, az esetmenedzserek és a közösségi programszervezők – munkáját voltak hivatottak támogatni, hogy azt még professzionálisabban tudják végezni a célcsoport fejlesztése érdekében. A feldolgozott témák között szerepelt egyebek mellett az előítélet-mentes attitűd és tolerancia a szociális területen, a settlement típusú szociális munka megismerése egy tapasztalati szakértő szemszögéből, vagy a halmozottan hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő látássérültek problémái és azok megoldási módjai.

A TKKI a szakmai megvalósítók ismereteit tréningeken is fejlesztette, valamint Szolgáltatási fórumot szervezett és bonyolította a projekt összes képzését. Nyírvasváriban a 21 hónapos projekt során három képzés 
(Kerti munkás, Családellátó és Parkgondozó) valósult meg, 43 fő szerzett OKJ-s bizonyítványt. Így a programba vontak fokozatosan, lépésről-lépésre aktív munkaerő-piaci szereplők,  értékteremtő és adófizető állampolgárok lehetnek.

Emellett személyes fejlődésük eredményeként helyi közösségeik, majd a szélesebb társadalmi közösségek aktív tagjaivá válnak, javulnak szociális és életviteli készségeik, mentális és pszicho-szociális állapotuk, amely  hozzájárul leszakadásuk mértékének csökkentéséhez is.