Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Komplex módon segítették a felzárkózást – projektzáró Nyírmihálydiban

2015. 12. 03
Nyírmihálydiban a Komplex telep-programot megelőzően nem voltak hasonló felzárkózást segítő programok, így a projektnek nem voltak hagyományai és előzményei.  Ezért némi izgalommal, vegyes várakozással indították el a településen a „Komplex telep-program Nyírmihálydiban” című TÁMOP5.3.6-11/1-2012-0091 számú projektet. Bár a megvalósításra csak 21 hónap állt rendelkezésre, számos eredményt sikerült felmutatni a projekt végére – hangzott el a záró rendezvényen.

Dr. Vincze István, a település polgármestere a Csillagpontnál összegyűlt emberek előtt tartott beszédében a konzorciumi partnerek hatékony együttműködését emelte ki, amelynek köszönhetően sikerrel zárult a projekt megvalósítási szakasza. Az eredmények között említette, hogy a célcsoport előtt korábban nem volt követendő példa, ám a projekt hatására sokat változott a szemléletük és a hozzáállásuk. A résztvevők sikeresen elvégezték a képzéseket, és többen a közmunkaprogramban hosszú távon munkát is kaptak. Így az emberek képzettségi szintjének javítása mellett a településen csökkent az álláskeresők száma, az érintetteknek javult az egzisztenciális, ezzel együtt a szociális helyzetük, s mérséklődött leszakadásuk mértéke. Ebből is látszik, hogy a projekt valóban mennyire komplex módon segítette a felzárkózást.

Ezt követően ünnepélyesen átadták a projekt keretében felújított Csillagpontot. Ezt már korábban használatba vették és a felújítását követően több programot is megvalósítottak itt, valamint a szolgáltatások szintén ide koncentrálódtak, ám az ünnepélyes avatót mégis a záró rendezvényen tartották.

Az épületben folytatódó eseményen Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő arról beszélt, a projekt legnagyobb eredménye, hogy elkezdődött egy párbeszéd a roma és nem roma lakosság között, és ezzel elindult a felzárkózás folyamata. Reményét fejezte ki a program folytatásával kapcsolatban, mert mint mondta, tartós eredményt csak hosszú távon lehet elérni. Emlékeztetett arra, hogy a projektnek köszönhető változások, eredmények nagy hatással lesznek a fiatalokra, hiszen ők már egy olyan generációt alkotnak, amely látta szüleiket tanulni, dolgozni. Ez a minta remélhetően tovább él majd a felnövekvő nemzedékben, az igazi változást ugyanis az ő esetükben lehet és kell elérni.

Hopka Ildikó projektmenedzser szintén a konzorciumi partnerekkel való eredményes együttműködést hangsúlyozta, amelynek köszönhetően 45 ember életkörülményei és kilátásai javultak a képzések révén. (Húszan felzárkóztató, tizenhárman kerti munkás, tizenketten pedig kőműves képzésben vettek részt). Közülük szinte mindannyian munkát kaptak. A projektmenedzser emellett rendkívül hasznosnak nevezte a szakmai megvalósítók munkáját segítő és a fejlődésüket támogató workshopokat, amelyeket a Türr István Képző és Kutató Intézet szervezett. Ezek a szakmai stáb együttgondolkodását is erősítették, amelyre nagy szükség volt, hiszen a projekt megvalósítása során személyi változások történtek.

A projektmenedzser beszélt a TKKI részvételével szervezett közösségi programokról is, amelyek nem csak a célcsoport, hanem a település teljes lakossága számára elérhetőek voltak. Ezekkel lehetőséget biztosítottak arra, hogy a projektbe bevontak helyi közösségeik, majd a szélesebb társadalmi közösségek aktív tagjaivá váljanak.

A jövőben a településen az elért eredmények fenntartására törekednek, valamint igyekeznek a kialakult jó gyakorlatokat tovább vinni. Egyúttal reménykednek abban, hogy a most zárult projekt valamilyen módon folytatódik majd. A záró rendezvényen elhangzott, hogy a program eredményei azt jelzik: szükség van a projektre, mert valóban magában hordozza a pozitív változás lehetőségét Nyírmihálydiban.