Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Szolgáltatási fórum Nyíregyházán – a Komplex telep-programok tapasztalatai

2015. 11. 10
Nagyszámú érdeklődő részvétele mellett rendeztek szolgáltatási fórumot pénteken a TKKI Nyíregyházi Igazgatóságán, ahol előadást tartottak többek között a Komplex telep-programok jelentőségéről, azoknak a Helyi Esélyegyenlőségi Programokkal való kapcsolatáról, valamint beszámoltak a megvalósítási szakaszuk végéhez közeledő Komplex telep-programok tapasztalatairól is.

A TÁMOP 5.3.6-11/1-2012-0092 számú „Vasdune Cherhaja- Emelkedő Csillagok- Életesélyek Javítása Nagyecsed Városában” című programhoz kapcsolódó rendezvényen Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke tartott köszöntőbeszédet. Megemlítette az átfogó társadalomfejlesztő programok sikeres megvalósításához szükséges együttműködését, ami, mint tapasztalatai mutatják, a megyében több helyen sikeresen létrejött és már látható, érezhető eredményei vannak. Hozzátette, hogy hamarosan megjelennek az új uniós költségvetési ciklus pályázatai, amelyek által ismét lehetőséget kapnak majd a hátrányos helyzetű térségek a Komplex telep-programokhoz hasonló programok megvalósítására.

Takács Eszter, a TKKI Nyíregyházi Igazgatója az Intézet valamint a Komplex telep-programok társadalmi felzárkózásban betöltött szerepéről és azok fontosságáról beszélt. 
Elmondta azt is, hogy a megyében 22 önkormányzat pályázott Komplex telep-program megvalósítására, közülük 11 nyert, amelyek az elmúlt időszakban a konzorciumi partnerekkel együttműködve nagyon jelentős munkát végeztek a társadalomfejlesztés terén, lépéseket téve ezzel a  mélyszegénység megszüntetése és az esélyteremtés érdekében. Utalt azokra a változásokra, amelyek egyértelműen a fejlődés jeleiként mutatkoznak meg az érintett településeken, valamint azokra a programelemekre, melyek az ehhez vezető utat mutatják. 

Langerné Victor Katalin, az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkára előadásában a Komplex telep-programok újszerűségéről beszélt. Említette, hogy ezek a korábbi felzárkózási programokban használt módszerektől eltérő eszközöket és beavatkozásokat vártak el a településektől. Ilyen volt például az, hogy a Cherhaj-Csillag Szolgáltató pontokon keresztül a szolgáltatásokat – koragyermekkori fejlesztés, egészségügyi- és higiéniás szolgáltatások, hivatalos ügyek intézése – helybe vitték, ami által sikeresebben valósulhatott meg a szegregátumokban élők integrációja. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a program egyúttal a települések javára is szolgált, hiszen a leszakadt településrészek fejlesztéséből származó eredményeket a mindennapi életben is tapasztalhatják a nem rászoruló rétegek is. Emlékeztetett, hogy 55 településen folyt/folyik telep-program az ott élők integrációja érdekében. A programok keretében több mint 4000 személy került bevonásra.

Vámosi Aliz, a TKKI Nyíregyházi Igazgatóságának esélyegyenlőségi mentora a Helyi Esélyegyenlőségi Programok (HEP) és a Komplex telep-programok kapcsolatáról szólva rámutatott a HEP-ek fontosságára. Mint fogalmazott, amennyiben azok megfelelő mélységű és kellően széles spektrumú adatgyűjtésre támaszkodva a fejlesztési tervek átgondolásával és előrelátással készülnek, akkor egy jól konvertálható előkészítő tanulmány születik, amit aztán az önkormányzatok nagy haszonnal integrálhatnak a jövőbeni Komplex telep-programokhoz hasonló pályázatokba.

A Szolgáltatási fórumon ezt követően több, már a megvalósítási szakaszuk végéhez közeledő Komplex telep-program tapasztalatairól is beszámolót hallhattak a résztvevők. Előadást tartott Kovács Lajos Nagyecsed polgármestere, Pataki Linda a tuzséri projekt menedzsere, Szabó Veronika a tiszalöki projekt szakmai vezetője, valamint Rostás Apolka a nyírvasvári projekt egyik közösségi szervezője.

Az előadások után az érdeklődők szekcióüléseken kaphattak választ a kérdéseikre. Ezek közül kiemelkedőnek bizonyult Ónodi István, az EMMI TÁMOP-TIOP Közreműködő Szervezeti Feladatokat Ellátó Egészségügyi, Szociális és Felzárkózási Főosztályának, Szociális és Felzárkózási Pályázatok Osztályáról érkezett pályázatkezelői referensének előadása, amely a Komplex telep-programok zárásával kapcsolatos kérdések válaszait foglalta össze. De sokan vettek részt a Fekete Lászlóné Orosz Melinda, a TKKI Nyíregyházi Igazgatóságának projektasszisztense által vezetett szekcióülésen is, ahol a Komplex telep-programok fenntartásáról és az ahhoz kapcsolódó szakmai esetmenedzseri feladatokról esett szó. Ugyancsak nagy érdeklődés övezte a HEP-ek és a Komplex telep-programok kapcsolatát részletesebben is bemutató szekcióülést is.

Langerné Victor Katalin Helyettes Államtitkár Asszony az előadások után Nyírmihálydiba is ellátogatott, ahol az ott megvalósuló Komplex telep-program tapasztalatairól, eredményeiről tájékozódott a szakmai megvalósítóktól és a projektbe bevontaktól.

Az eseményről több médium is beszámolt:

http://kolcseytv.hu/felzarkoztato-program/

http://www.sunshinefm.hu/megyenk-11-telepulesen-folyik-komplex-telepprogram/hir82173#contenttop

http://www.nyiregyhaza.hu/eselyt-adnak-a-telepek-lakoinak-2015-11-06

http://retrofm.hu/retro_cikk.php?id=72941

http://beregihirek.hu/55-telepulesen-javitjak-a-nehez-sorsu-csaladok-elethelyzetet/Kiss.Barnabas.html

http://www.megyehirek.hu/cikk.php?id=72941

Nyíregyházi Televízió Híradó 2015. november 6.
https://www.youtube.com/watch?v=FQJaSeqphWY&feature=youtu.be
1:54-től 3:22-ig

Kölcsey Televízió Híradó 2015. november 6.
https://www.youtube.com/watch?v=tsUsMuoSZUw
1:07-től 4:04-ig

Csatolt dokumentumok

PDF
PDF