Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

1300-nál többen vehették át tanúsítványukat a TKKI Nyíregyházi Igazgatóságán az „Aktívan a tudásért!” program befejezése után

2015. 10. 27
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának /EMMI/ háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) számos olyan programot indított eddig, melyek célja a hátrányos helyzetű térségek, leszakadó társadalmi rétegek felzárkózása. Ezek egyike a 2013 januárjában indult, Aktívan a tudásért! elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósult program.

A TÁMOP 5.3.10-12/1-2012-0001 kódszámú kiemelt projekt a munkaerőpiacról a tudáshiány miatt teljesen kiszoruló társadalmi csoportokat célozta meg úgy, hogy a legalapvetőbb kompetenciák – az írás, az olvasás, a matematikai ismeretek, valamint az életviteli ismeretek és a mentálhigiéné – fejlesztésével közelebb kerülhessenek a munka világához. Eredményesen segíteni természetesen csak azokon lehet, akik hajlandóak tanulni és szándékukban áll, hogy változtassanak az életükön. Nekik adtak hatékony és gyakorlati segítséget az oktatók, mentorok és speciális szakemberek a fejlesztő program keretében.

A program eredményeként 1319 fő vehette át a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt a Nyíregyházi Igazgatóság szervezésében

A TKKI Nyíregyházi Igazgatóságának működési területe Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 13 járása. A TÁMOP 5.3.10-12/1-2012-0001 kódszámú kiemelt projekt munkatársainak közreműködésével összesen 2857 fő kompetencia felmérése történt meg. Ennek során az egyének valós ismereteinek és hiányzó tudásának szintjét állapították meg. A tesztek kiértékelése után 1463 fő került be a fejlesztő programba, melynek egyik fő eleme volt egy 400 órás, „Kulcskompetenciák fejlesztő” képzés. Ezt 1319 fő végezte el sikeresen és vette át az erről szóló tanúsítványt. A programba kerülés eredményeképpen az egyének ösztönzést kaptak félbehagyott tanulmányaik befejezésére, új szakma szerzésére, valamint a munka világába való visszatérésre. Mindez jelentős előrelépés, hiszen sokuk évek óta kikerült a közoktatás rendszeréből, illetve a munkaerőpiacról.  A képzési alprogram befejezése után - a mentorral együttműködve - több mint 630 főnek sikerült elhelyezkednie.  

A programban résztvevők ma már könnyebben eligazodnak a hivatalos ügyeik intézésében, nyitottabbak, valamint hatékonyabbak a hétköznapi életük szervezése során. A program alatt fejlődött az életviteli kompetenciájuk, javult az életminőségük és pszicho-szociális állapotuk, továbbá aktív részesei lettek a közösségnek. Ezt szerette volna elérni ez a speciális projekt, amely a Magyar Kormány és az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.

Az „Aktívan a tudásért!” program ott nyújtott segítséget, ahol arra a legnagyobb szükség volt

A felzárkózási program keretében a TKKI kilenc igazgatósága 16 000 fő bevonásával végzett kompetencia-felmérést országszerte és szervezett 400 órás képzési programot, amely után eddig több mint 7 200 fő vehette át a sikeres végzést igazoló tanúsítványt. Az elmúlt két év közös munkájának eredményeként ma már közel hét és félezer ember bátrabban, határozottabban nézhet szembe a munkakeresés kihívásaival.

2013-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázata alapján, a Türr István Képző és Kutató Intézet intézményrendszerén keresztül, európai uniós források bevonásával speciális képzési programot indított a leghátrányosabb helyzetű csoportok alapkompetenciáinak fejlesztésére. A közbenső eredmények ismeretében a programot a Kormány 2014 decemberében négy hónappal, 2015 októberig meghosszabbította.

Médiamegjelenések:

http://www.kelet.hu/megyei-korkep/2015/10/26/aktivan-a-tudasert-atadott-tanusitvanyok.kelet 

http://frissvideok.hu/regionalis/692156-video-tkki-projektzaro?rel   
 
http://kolcseytv.hu/aktivan-a-tudasert/ 
 
http://www.nyiregyhaza.hu/aktivan-a-tudasert-nyiregyhazan-2015-10-26      
 
http://kolcseytv.hu/category/hirado/     
4:32-től 7:26-ig