Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Projektzáró rendezvényt tartottak Tiszalökön

2015. 10. 20
A Komplex telep-program számtalan eredményt hozott a településen élő hátrányos helyzetű emberek életében, de az egyik legfontosabb: általa sikerült megmutatni, hogy van kiút – hangzott el a TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0084 „Komplex telep-program Tiszalökön” című projekt záró rendezvényén.

Tiszalök polgármestere beszédében felidézte a projekt indulását, és mint mondta, „nagy vállalás volt, de elérte a célját”. Gömze Sándor az eredmények között említette, hogy a projekt – a képzéseken keresztül - hozzájárult a képzettségi szint emeléséhez, amely jelentősen javítja az elhelyezkedés esélyeit. Ezt igazolja, hogy a projektbe bevont emberek közül többeknek sikerült munkát találni. A település első embere ugyancsak fontos eredményként értékelte azt a változást, amely a célcsoportnál mentális szinten jelent meg oly módon, hogy most már hisznek abban: ők is képesek elérni célokat és változtatni a helyzetükön. Gömze Sándor hozzátette, hogy a projektben megszerzett tapasztalatokat és a jó gyakorlatokat mindenképp szeretnék továbbvinni, s nem csak a projekt fenntartási időszakában, hanem más, a jövőben megpályázandó projektekben is.

A záró rendezvény vendége volt Káli-Horváth Kálmán festő, irodalmár, riporter is, aki beszédében a projekt értékeire igyekezett felhívni a hallgatóság figyelmét. Ezek között említette, hogy a Csillagponttal létrejött egy olyan tér, amely nagyon sok lehetőséget rejt magában az ott nyújtott szolgáltatások révén és közösségformáló erejével. Hozzátette: jó látni, hogy a helyi roma közösség mennyire egymásra talált és a közös cél érdekében össze tudtak fogni.

Takács Eszter, a TKKI nyíregyházi területi igazgatója az Intézet Komplex telep-programokban betöltött szerepéről is beszélt. Elmondta, az igazgatóság célja a projekt megvalósítása során, hogy segítse az abban megfogalmazott integrációs folyamatot. Az Intézet tevékenységei közül kiemelte a megvalósításban részt vevő szakmai vezetőnek, esetmenedzsereknek, közösségi programszervezőknek és a közreműködő szakembereknek nyújtott szakmai támogatást, valamint a képzések szervezését. Takács Eszter emlékeztetett arra, hogy a projekt eredményeit mutató számok mögött emberek vannak; egyrészt a projektbe bevont hátrányos helyzetűek, akik a projekt által lehetőségeket kaptak, másrészt a projekt megvalósítását végző szakemberek, akik munkájukkal segítették az eredmények elérését.

Dr. Pénzes Marianna, az AlterEgo Egyesület vezetője elmondta, hogy konzorciumi partnerként elsősorban közösségre alapozott egészségfejlesztést végeztek. Ennek során egészségügyi szűréseket, valamint prevenciós és sportprogramokkal színesített közösségi napot szerveztek. A Diótörő Klub foglalkozásaival pedig a gyerekek pszicho-szociális állapotát tudták javítani.

Szabó Veronika szakmai vezető a projekt eredményeit ismertetve elmondta, hogy közvetlenül 60 embert vontak be, de rajtuk keresztül sokkal többeket sikerült elérni. A valódi közösségi tér funkcióját betöltő Csillagpontban szinte a szegregátum összes lakója megfordult valamilyen rendezvény, program, vagy szolgáltatás igénybevétele kapcsán. A szakmai vezető kiemelte a projektben megvalósított képzések fontosságát, amelyeknek köszönhetően több embernek sikerült megszereznie az alapfokú végzettséget, és/vagy szakmát tanulhatott. A szakmai képzéseken résztvevők a gyakorlat során több olyan munkát végeztek, amelyek a település közössége számára is értékesek, hasznosak. (A kőművesek egyebek között az általános iskola kerítését építették újjá, a parkgondozók pedig a könyvtár hátsó udvarát parkosították). Szabó Veronika beszámolt a Csillagpontban megrendezett klub foglakozásokról és családi napokról, amelyek a közösségi szellemet formálták, erősítették.

A nap zárásaként a résztvevők egy, a projekt keretében szervezett, roma festők, az ún. Free-presszionisták képeit bemutató kiállítás megnyitóján vehettek részt, amelyen a helyi roma fiatalok indiaitánc-bemutatója és énekes előadása színesítette a programot.