Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

772 fő vehette át tanúsítványát a TKKI Pécsi Igazgatósága területén az „Aktívan a tudásért!” program befejezése után

2015. 09. 30
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának /EMMI/ háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) számos olyan programot indított eddig, melyek célja a hátrányos helyzetű térségek, leszakadó társadalmi rétegek felzárkózása. Ezek egyike a 2013. januárjában indult Aktívan a tudásért! elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósult program.

A TÁMOP 5.3.10-12/1-2012-0001 kódszámú kiemelt projekt a munkaerőpiacról a tudáshiány miatt teljesen kiszoruló társadalmi csoportokat célozta meg úgy, hogy a legalapvetőbb kompetenciák – az írás, az olvasás, a matematikai ismeretek, valamint az életviteli ismeretek és a mentálhigiéné – fejlesztésével közelebb kerülhessenek a munka világához. Eredményesen segíteni természetesen csak azokon lehet, akik hajlandóak tanulni és szándékukban áll, hogy változtassanak az életükön. Nekik adtak hatékony és gyakorlati segítséget az oktatók, mentorok és speciális szakemberek a fejlesztő program keretében.

A program eredményeként régiós szinten 772 fő vehette át a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványát

A TKKI Pécsi Igazgatóságának működési területén, Baranya, Tolna és Somogy megye több, köztük a komplex programmal fejlesztendő Barcsi járásában is jelen van a program. Az Igazgatóság munkatársainak közreműködésével összesen 1333 fővel készült el a kompetencia-felmérés, amely a hiányzó ismeretek szintjét állapította meg, majd közülük 832 fő kezdte meg a 400 órás képzést. A sikeres végzést igazoló tanúsítványt - a Barcson szeptember 30-án befejeződött fejlesztő program résztvevőivel együtt - 772 fő vehette át, akik közül – a nyomon követés adatai alapján – már 295 fő számára adódott rövid időn belül elhelyezkedési lehetőség. 115 fő pedig befejezetlen iskolai tanulmányaik folytatásához kapott ösztönzést, vagy szakmai képzésbe kapcsolódott be. Legtöbbjük látóköre bővült, ma már jobban odafigyelnek egymásra, rendszert vittek az életükbe, könnyebben intézik saját ügyeiket, nyitottabbak, magabiztosabbak és hasznosabbnak érzik magukat a környezetükben. Éppen ezt szerette volna elérni ez a speciális program, mely a Magyar Kormány és az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.

Az Aktívan a tudásért! program ott nyújtott segítséget, ahol arra a legnagyobb szükség volt

A felzárkózási program keretében a TKKI kilenc igazgatósága 16 000 fő bevonásával végzett kompetencia-felmérést országszerte és szervezett 400 órás képzési programot, amely után eddig több mint 7 200 fő vehette át a sikeres végzést igazoló tanúsítványt. Az elmúlt két év közös munkájának eredményeként ma már közel hét és félezer ember bátrabban, határozottabban nézhet szembe a munkakeresés kihívásaival.

2013-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázata alapján a Türr István Képző és Kutató Intézet intézményrendszerén keresztül, európai uniós források bevonásával speciális képzési programot indított a leghátrányosabb helyzetű csoportok alapkompetenciáinak fejlesztésére. A közbenső eredmények ismeretében a programot a Kormány 2014 decemberében négy hónappal, 2015 októberig meghosszabbította.