Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

289 fő vehette át tanúsítványát a TKKI Székesfehérvári Igazgatóságán az „Aktívan a tudásért!” program befejezése után

2015. 09. 25
A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) számos olyan programot indított eddig, melyek célja a hátrányos helyzetű térségek, leszakadó társadalmi rétegek felzárkózása. Ezek egyike a 2013. januárjában indult Aktívan a tudásért! elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósult program.

A TÁMOP 5.3.10-12/1-2012-0001 kódszámú kiemelt projekt a munkaerőpiacról a tudáshiány miatt teljesen kiszoruló társadalmi csoportokat célozta meg úgy, hogy a legalapvetőbb kompetenciák – az írás, az olvasás, a matematikai ismeretek, valamint az életviteli ismeretek és a mentálhigiéné – fejlesztésével közelebb kerülhessenek a munka világához.

Székesfehérváron a program eredményeként közel 300 fő vehette át a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványát

A TKKI Székesfehérvári Igazgatóságának működési területén, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye több, komplexen fejlesztendő járásában is jelen van a program. Az Igazgatóság munkatársainak közreműködésével, 672 fővel készült el a kompetencia-felmérés, amely a hiányzó ismeretek szintjét állapította meg, majd közülük 365 fő kezdte meg a 400 órás képzést. A program végeztével 289 fő vehette át a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt, akik közül – a nyomon követés adatai alapján – közel 90 fő a befejezetlen iskolai tanulmányai folytatásához kapott ösztönzést, vagy szakmai képzésbe kapcsolódott be, ezen kívül 16 főnek sikerült a képzés zárását követő nagyon rövid időn belül elhelyezkednie a nyílt munkaerőpiacon. Összességében elmondható, hogy a fejlesztő programba került emberek több mint harmadának sikerült a továbblépés a képzések zárását követően. Legtöbbjük látóköre bővült, ma már jobban odafigyelnek egymásra, rendszert vittek az életükbe, könnyebben intézik saját ügyeiket, nyitottabbak, magabiztosabbak és hasznosabbnak érzik magukat a környezetükben. Éppen ezt szerette volna elérni ez a speciális program, mely a Magyar Kormány és az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.

A TKKI Székesfehérvári Igazgatósága a társadalmi felzárkózás elősegítésének közép-dunántúli területi koordinációs központja. Ennek megfelelően - együttműködve az önkormányzatokkal, nemzetiségi önkormányzatokkal és segítő szervezetekkel - a régió 400 településének vonatkozásában látja el szakfeladatait, alkalmazza a felzárkózás szakmapolitikai eszközeit. Eredményesen segíteni természetesen csak azokon lehet, akik hajlandóak tanulni és szándékukban áll, hogy változtassanak az életükön. Nekik adtak hatékony és gyakorlati segítséget az oktatók, mentorok és speciális szakemberek a fejlesztő program keretében. – mondta el Pájer László területi igazgató.

Az Aktívan a tudásért! program ott nyújtott segítséget, ahol arra a legnagyobb szükség volt

A felzárkózási program keretében a TKKI kilenc igazgatósága 16 000 fő bevonásával végzett kompetencia-felmérést országszerte és szervezett 400 órás képzési programot, amely után eddig több mint 7 200 fő vehette át a sikeres végzést igazoló tanúsítványt. Az elmúlt két év közös munkájának eredményeként ma már közel hét és félezer ember bátrabban, határozottabban nézhet szembe a munkakeresés kihívásaival.

2013-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázata alapján a Türr István Képző és Kutató Intézet intézményrendszerén keresztül, európai uniós források bevonásával speciális képzési programot indított a leghátrányosabb helyzetű csoportok alapkompetenciáinak fejlesztésére. A közbenső eredmények ismeretében a programot a Kormány 2014 decemberében négy hónappal, 2015 októberig meghosszabbította.