Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Településen és generációkon átívelő családi nap Tuzséron

2015. 09. 18
Családok számára tartottak tartalmas kikapcsolódást nyújtó közösségfejlesztő rendezvényt Tuzséron. A településen november végén zárul a TÁMOP-5.3.6 Komplex telep-program, amelynek egyik célja, hogy komplex, egymásra épülő szolgáltatásfejlesztési elemek segítségével és a helyi közösség aktív részvételével segítse a szegregátumban élők integrációját a település életébe.

Erre jó alkalmat biztosított a szeptember második hétvégéjén tartott közösségi rendezvény. A szegregátumban élő családok a nap kezdetén a Csillagpontban kialakított regisztrációs pultnál vehették át a „pecsétgyűjtő ívet”, aminek a nap folyamán jelentős szerep jutott. Ugyanis a szervezők azzal tették mozgalmassá a közösségi rendezvényt, hogy – mielőtt a fő helyszínre érkeznek - a családoknak a város különböző pontjain lévő állomásokat kellett felkeresniük, ahol feladatok teljesítésével kaphattak pecséteket. Amely családok minden feladatot teljesítettek, később sorsoláson vehettek részt, ahol ajándékokat nyerhettek.

A feladatállomások és a rendezvény fő helyszíne is észrevétlenül valósította meg azt a bevezetőben - ezzel együtt a Komplex telep-programban – megfogalmazott célt, hogy segítse a szegregátumban élők integrációját a település életébe. A családok gyalog járták be a város utcáit, hogy eljussanak egyik feladatállomástól a másikig, útközben találkoztak az ott lakókkal, illetve az arra járókkal, akik érdeklődve kérdezték, hogy mit csinálnak. Ezzel máris rövidebb-hosszabb beszélgetések alakultak ki, hidat építve a célcsoport és a többségi társadalom tagjai között. A közösségi rendezvény fő helyszíne a település központjában található Lónyay-kastély parkja volt, ami mindenki számára nyitott, így bárki bekacsolódhatott a programokba. Ez lehetőséget biztosított egymás jobb megismerésére, ami csökkenti az előítéleteket és erősíti az elfogadást.

A szervezők úgy állították össze a feladatokat, hogy azok által a résztvevő családok településismerete, kézügyessége fejlődjön, illetve új ismeretekre, képességekre is szert tegyenek. Volt például kvíz, ahol a településsel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni, volt képkirakó és KRESZ teszt. A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) szervezésében kiskosarat fonhattak a családok, amit aztán megtarthattak és később otthonaikban díszként vagy funkcionális tárgyként használhattak. Ezzel ráadásul a kosárfonást, egy mára már kihalóban lévő roma mesterséget is felszínre hoztak, ami hozzájárulhat a hagyományok ápolásához, újraéledéséhez. Ugyancsak a TKKI szervezésében elsősegély nyújtási ismereteket kaphattak. Egy AMBU-babán ki is próbálhatták a lélegeztetést és a szív kompressziót, amelyről fontos tudni, hogy csak abban az esetben célszerű elkezdeni, ha azt szakszerűen tudják csinálni. Az elsősegély nyújtási ismeretek és gyakorlatok mellett volt kötözési gyakorlat is. Az állomás működését két szakember biztosította. 

A feladatok a családon belüli kommunikációt és kooperációt is erősítették, hiszen úgy voltak összeállítva, hogy abban a család minden tagja részt tudjon venni.

A kastély parkjában a program megvalósításában résztvevő konzorciumi partnerek által szervezett további programok – arcfestés, egészségügyi szűrések, és játszóház – várták a résztvevőket A színpadon egy helyi és egy nyírmihálydi (szintén Komplex telep-programot megvalósító település) roma együttes lépett fel.