Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Projektzáró Ibrányban

2015. 07. 23
Az elmúlt 34 hónap alatt a Komplex telep-programnak köszönhetően számtalan eredményt ért el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település a felzárkózás területén és sikerült pozitív változásokat elindítania – hangzott el az ibrányi projektzáró rendezvényen. A TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0024 számú „Szegregált lakókörnyezetben élők felzárkóztatása Ibrányban” címet viselő program 2012. októberétől 2015. júniusáig tartott. Az eseményen résztvevők egyetértettek abban, hogy program fenntartása és folytatása ugyanolyan fontos cél, mint a projekt megvalósítása.
 
Berencsi Béla, a város polgármestere megnyitó beszédében elmondta, hogy projektnek köszönhetően látható, érezhető a változás és a fejlődés  nem csak a célterületen, a projektbe bevontak szemléletében, hanem az egész városban, az ott élők gondolkodásában. Éppen ezért nagyon bíznak abban, hogy lehetőség adódik az elkezdett munka folytatására, hiszen a most megtett „első lépéseknek” akkor lesznek igazán hosszú távú eredményei – tette hozzá a város vezetője. Lehetőség szerint ki is szeretnék terjeszteni az esetleges új projektet.

Berencsi Béla hangsúlyozta: a kezdet nem volt zökkenőmentes, hiszen a célcsoport tagjait meg kellett győzni arról, hogy ez a projekt valóban értük van. Miután ez sikerült és elkezdték megtapasztalni az életükre gyakorolt pozitív hatásokat, már gördülékenyen haladt a megvalósítás. Így sikerült elérni azokat az eredményeket, amelyekről később a projekt szakmai vezetője beszélt.

A Türr István Képző és Kutató intézet Nyíregyházi Igazgatóságának vezetője köszöntő beszédében kiemelte, hogy az ibrányi Komplex telep-programban elért eredmények jóval túlmutatnak önmagukon, hiszen olyan változásokat indítottak el, amelyek valóban segítik a felzárkózást. Takács Eszter hozzátette, hogy az ibrányi, mint az egyik első körben nyertes pályázat, jelentős mérföldkő volt nem csak a település, hanem a TKKI életében is. Hiszen ezeken a településeken, köztük Ibrányban valósultak meg elsőként azok a programelemek (képzések, közösségi rendezvények, szakmai műhelymunkák), amelyek tapasztalatait a későbbi pályázatok esetében már sikerrel lehetett felhasználni. A TKKI egyik fő feladata az, hogy a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat tovább vigye, és módszertani támogatással segítse a településeket a felzárkózás megvalósításában.

Hajdú Zsolt szakmai vezető a „34 hónap a Fecske-telepen” című előadásában is az ibrányi Komplex telep-programban elért eredményekről beszélt, valamint a megvalósult programelemekről, közösségi rendezvényekről. Így szólt egyebek között a gyermekeket segítő Tanoda programról, a helyi „Csillag születik” tehetségkutató versenyről, a TKKI által megvalósított képzésekről, amelyek sikeres elvégzését követőn közel hatvanan szereztek tanúsítványt/bizonyítványt. Ennek jelentős része olyan szakmai képzésekről tanúskodik, amelyeket az érintettek sikerrel hasznosíthatnak a munkaerőpiacon. Hajdú Zsolt kiemelte a szociális fürdő és mosoda sikeres működését. Jelenleg olyan nagy az érdeklődés iránta, hogy várólista alapján jutnak be a település lakói.

 A célcsoport másik szemléletbeli változására példaként említette, hogy a projekt során két alkalommal is bekapcsolódtak az országos „Te szedd!” szemétgyűjtési akcióba, amely során a szegregátumban élők maguk tették szebbé és élhetőbbé saját környezetüket. Ugyanezt valósították meg a Parkgondozó képzésben részt vevő hallgatók által, a célterület utcáin ültetett fasor esetében is, amelyet folyamatosan ápolnak, gondoznak. „A cél a továbbiakban, hogy ez a fajta önszerveződés tartós és fenntartható legyen, vagyis, hogy a telep-program befejezése után is legyen igénye az embereknek saját életüket jobbá tenni, az elért eredményeket fenntartani” – fogalmazott Hajdú Zsolt.

Szász Gáborné esetmenedzser a projekt egyik, gyerekeket célzó programjáról beszélt a Ne-Felejts Tanodát bemutató előadásában, míg Tóthné Asztalos Mónika védőnő a program egészségügyi programelemét mutatta be a „Prevenció a telepen” című prezentációjában.

A rendezvényen jelen volt Langerné Victor Katalin, az EMMI Társadalmi Felzárkózásért és Szociális Ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki záró előadásában elmondta, hogy a Komplex telep-programok egy-egy mozaikot jelentenek a felzárkózásban. Hiszen már a kormány Társadalmi Felzárkózási Stratégiájában is megfogalmazták, hogy a szegregált környezetben élőknek komplex módon kell segíteni. Ennek egyik módja a Komplex telep-program, amely segíti a célként kitűzött közösségépítést is. Ennek során a célterületeken élőknek közösségi tereket hoznak létre, megpróbálják integrálni őket a teljes lakosságba és képessé tenni arra, hogy maguk is változtassanak életkörülményeiken. Ha sikerül egy ilyen „magot” kialakítani a szegregátumokban, akkor ezekre az emberekre építve a célcsoport tagjai egymást segítve tudják majd jobbá tenni addigi helyzetüket. Ezt pedig további programokkal igyekeznek majd ösztönözni, ennek megvalósításában az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, a TKKI tud hathatós segítséget és módszertani támogatást nyújtani.

Langerné Victor Katalin közölte: ezek a projektek várhatóan folytatódnak, hiszen az Európai Unióval kötött partnerségi megállapodásban a kormány vállalta, hogy a magyarországi telepek, szegregátumok közül nagyjából minden hetediket elér a komplex fejlesztésekkel. A programok folytatását az EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) és a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) biztosítják majd, hiszen a megkezdett munkának már komoly eredményei vannak, ugyanakkor feladat is van még bőven a felzárkózás területén. Az EMMI helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a felhalmozott tapasztalatoknak köszönhetően a szakpolitikának és a felzárkózást segítő szervezeteknek már eredményesen használható módszertan és tudásbázis áll rendelkezésére a lakhatási szegénység okainak, következményeinek enyhítésére, megszüntetésére.

A záró rendezvény végén a főpályázó önkormányzat képviselője köszönetet mondott minden konzorciumi, bevont és együttműködő partnernek és mindazoknak, akik hozzájárultak a projekt sikeres megvalósításához. Egyúttal reményét fejezte ki a jövőbeni eredményes együttműködéssel kapcsolatban.

Az eseményről több médium is beszámolt. Ezek az alábbi linken olvashatók:

http://kolcseytv.hu/felzarkoztato-programok/
http://www.szon.hu/emmi-folytatodik-a-telepprogram/2880419
http://www.napigazdasag.hu/cikk/50561/
http://www.hirado.hu/2015/07/21/folytatodik-a-telepprogram/
http://kolcseytv.hu/hirado-2015-julius-21-kedd/
3:22-től 6:51-ig