Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Szolgáltatási fórum Gávavencsellőn

2015. 06. 22
Közösségfejlesztő programmal egybekötött Szolgáltatási fórumot tartottak Gávavencsellőn a TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0034 „Komplex telep-program” részeként. A fórum lehetőséget biztosított a szakmai megvalósításban résztvevőknek, hogy áttekintsék és összegezzék a befejezéshez közeledő projekt eredményeit. A közösségfejlesztő program pedig a szegregátum lakóinak biztosított kikapcsolódási lehetőséget.

A Szolgáltatási fórumon Vojtó Mihályné Gávavencsellő polgármestere a projektben részt vevő konzorciumi partnerek és más közreműködő szervezetek, személyek együttműködésének fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy a projekt – mint azt a neve is tökéletesen tükrözi – valóban olyan komplex, egymásra épülő elemeket tartalmaz, amelyek megvalósításához elengedhetetlenül szükséges a szakmai megvalósítók folyamatos kooperációja.

A település első embere hozzátette: a projektmenedzser, a szakmai vezető, az esetmenedzserek és közösségi programszervezők kiválasztásánál arra törekedtek, hogy helyi szakemberek legyenek, akik a településsel kapcsolatos addigi ismereteiket a projekt során is felhasználhatják a siker érdekében. Ennek megvalósításáért egy új szemléletű segítő munkát alkalmaztak. Így sikerült realizálni a program átfogó célját, hogy Gávavencsellő két szegregált lakókörnyezetében élő - hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű, szociális és anyagi gondokkal küzdő - lakosainak felzárkózását elősegítsék.

Márton Attiláné esetmenedzser a projekt eredményeiről tartott előadásában kiemelte a Csillagpontok létrehozását, amelyekkel olyan közösségi tereket sikerült kialakítani. Ezek magukba foglalják azt a komplex szolgáltatásrendszert, amely képes lehet hosszú távon javítani a szegregátumokban lakók életminőségét, valamint közvetlenül növeli a gyermekek és fiatalok szegénységből való kikerülésének esélyét. Emellett biztosítják a szociális munkások jelenlétét, valamint a szociális fürdő által a higiénés szükségletek kielégítését. Az esetmenedzser felsorolta és röviden ismertette a projektben megvalósult programokat, azok hasznosságát a közösség számára, valamint a megvalósult képzéseket. Mint mondta: a TKKI oktatásai azon túl, hogy lehetővé tették az addig alacsony, vagy nem megfelelő iskolai végzettséggel rendelkező emberek piacképes szaktudáshoz jutását – ezzel elősegítve a munkaerőpiacra való visszajutást -, a közösség formálását, erősítését is támogatták.

Kovács Zoltán projektasszisztens - helyi vonatkozású gyakorlati példákkal illusztrálva - beszélt a TKKI szerepéről a Komplex telep-programok megvalósításában. Kiemelte, hogy a képzések esetében mindig fontos szempont a munkaerő-piaci igények figyelembevétele, s így történt ez Gávavencsellőn is. Szólt a szakmai megvalósításban résztvevők képzését, fejlesztését segítő workshopok-ról és az együttélést elősegítő közösségi rendezvényekről.

A szakmai fórummal egyidőben, az annak helyt adó épület udvarán egy közösségi program zajlott, ahol a gyerekeket egyebek között kézműves és fejlesztő játékok várták. A felnőttek pedig a „Lélekkuckóban” kaphattak segítséget mentálhigiénés szakembertől, valamint egészségügyi szűrésen és álláskeresési tanácsadáson is részt vehettek.

--------------------------------------

A gávavencsellői Komplex telep-programról a település polgármestere nyilatkozott az MTI-nek. Az interjút a következő linken olvashatják.

http://www.stop.hu/belfold/gavavencsellon-felzarkoztatasi-program-valosult-meg-hatranyos-helyzetu-emberek-szamara/1356341/