Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Hírek

Egészségmegőrzéssel a jobb életminőségért

2015. 06. 09
A képzéseken túl más eszközökkel is segíti a Türr István Képző és Kutató Intézet a képzésekbe vontak életminőségének javítását. A TKKI Nyíregyházi Igazgatóságán a TÁMOP-5.3.10 „Aktívan a tudásért!” kiemelt projekt munkatársai a Mozgó Tüdőszűrő Állomás szakembereivel együttműködve biztosítanak lehetőséget szűrésen való részvételre.

A Türr István Képző és Kutató Intézet képzéseivel a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra jutását segíti elő. Ezek hatására a képzésbe vontak képessé válnak a foglalkoztatási programokba vagy újabb képzésekbe való bekapcsolódásra és hosszabb távon ez is a munkaerő-piaci re-integrációjukat támogatja.

A képzések során azonban nem csak szakmai ismereteket szereznek, hanem javulnak személyes kompetenciáik valamint szociális és életviteli készségeik is.

A mentorok, instruktorok és az oktatók is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hallgatókat minél szélesebb körű információkkal lássák el. Olyanokkal is, amelyek nem közvetlenül a munkaerőpiacon hasznosulnak, hanem oda csak közvetett hatása van pl. azáltal, hogy segít a képzésbe vontak egészségi állapotának megőrzésében, illetve a prevencióban.

Ez a szemlélet gyakran a képzésekben is megjelenik, hiszen például a Kerti munkás képzés során a hallgatók olyan ismereteket szereznek, amit utána saját háztartásukban is alkalmazni tudnak. Így ízletes és egészséges zöldségeket és gyümölcsöket termeszthetnek és ezek fogyasztásával egészségesebben táplálkozhatnak.

A képzéseken túl azonban más eszközöket is alkalmaznak a mentorok, hogy felhívják a képzésbe vont hallgatók figyelmét az egészséges életmód és ezzel összefüggésben a szűrések, preventív akciók fontosságára.

Egy ilyen gondolat motiválta a TKKI Nyíregyházi Igazgatóságán a TÁMOP-5.3.10 „Aktívan a tudásért!” kiemelt projektben dolgozó mentorokat, akik felvették a kapcsolatot a Megyei Mozgó Tüdőszűrő Állomással, akik pontos információval szolgáltak nekik, hogy a megyében hol és mikor lesznek kitelepített szűrések. Így ezeket a hallgatók figyelmébe tudják ajánlani a mentorok, valamint az oktatók.

Demecserben a Mozgó Tüdőszűrő Állomás szakembere a mentorral történt egyeztetést követően személyesen ment be a Kulcskompetenciák fejlesztése I. + Építészeti szakmai alapozó ismeretek képzésen részt vevő csoporthoz és tájékoztatta az embereket az általuk nyújtott lehetőségről valamint a szűrés fontosságáról. A szakember a tájékoztató során röviden beszélt a TBC kockázatairól, a betegség előfordulásáról és a megelőzésről. A csoport örömmel fogadta a tájékoztatást és érdeklődve hallgatták a számukra is fontos információkat, majd kihasználva a lehetőséget, részt vettek a szűrésen.  

A tüdőgondozó munkatársai ugyancsak örültek a TKKI megkeresésnek és szívesen adták át a szűrések helyszíneire és időpontjaira vonatkozó információkat, mert így az eddigieknél is szélesebb körben lehet tájékoztatni a települések lakóit és olyan emberekhez is eljutnak az információk, akik egyébként nem biztos, hogy értesülnének a lehetőségről. Pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében különösen fontos, hogy minél többen és rendszeresen részt vegyenek a tüdőszűréseken, a megyében ugyanis az elmúlt években többször is megnövekedett a TBC-s megbetegedések előfordulása. Ráadásul ez sokszor a kevésbé fejlett térségekben élők körében jelenik meg.
Mivel azonban a TKKI képzéseire – a szervezet küldetésével összhangban – elsősorban az ezekben a térségekben élők közül kerülnek bevonásra az emberek, így az együttműködésnek köszönhetően hozzájuk is eljutnak ezek az információk. A képzésbe vontak a mentoroktól kapott tájékoztatás után méginkább fontosnak érzik a szűrésen való részvételt.

Ezzel a TKKI munkatársai a hallgatók pszicho-szociális állapotának fejlesztésén túl az egészségi állapotuk megőrzésében és javításában is közre tudnak működni.

Csatolt dokumentumok

JPG
Demecser
2015. 06. 09.