Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

Szolgáltatási fórum és projektzárás Beregdarócon

2015. 05. 28
Szolgáltatási fórumot és Projektzáró rendezvényt tartottak májusban Beregdarócon, ahol a hónap végén zárul a TÁMOP-5.3.6 Komplex telep-programban megvalósuló „Deszegregáció Beregdarócon” TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0022 kódszámú projekt. A főpályázó Beregdaróc Község Önkormányzata már készül a fenntartási időszakra, mert bár a projekt megvalósítási szakasza lezárul, a tervek szerint a fejlődés a fenntartási időszakban sem áll meg.

Pálinkás György, a település polgármestere köszöntő beszédében elmondta, hogy bár ő a program megvalósítása közben került a település élére, a projektnek köszönhető változásokat ő maga is érzékelte. Szavai szerint az egyik legnagyobb hatást a közösségfejlesztés terén fejtette ki a projekt, hiszen az abban megvalósuló közösségi programok és a képzések hozzájárultak ahhoz, hogy erősödött a közösség összetartó ereje. Emellett – mivel a közösségfejlesztő programok szinte mindegyike az egész település lakossága számára nyitott volt – jelentős előrelépést eredményezett az integráció terén is a projekt. Többek között ezekért is érdemes folytatni és amennyiben lesz lehetőség, a jövőben hasonló projektekre is fog pályázni az önkormányzat.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke a projektzáró rendezvényen elmondta, hogy az ilyen komplex társadalomfejlesztő projektek sikeres megvalósításához szükség van megfelelő emberek és szervezetek együttműködésére. Ez Beregdarócon létrejött, ennek is köszönhetőek a programban elért eredmények, sikerek. Mindemellett arról is beszélt, hogy hamarosan megjelennek az új uniós költségvetési ciklus pályázatai, amelyek által ismét lehetőséget kapnak majd a hátrányos helyzetű térségek a Komplex telep-programokhoz hasonló projektek megvalósítására.

Tivadar Okszana projektmenedzser előadásában röviden ismertette a projekt kezdeti adatait, hogy ennek tükrében még érzékletesebben tudja prezentálni az elért eredményeket. Elmondta emellett, hogy a Csillag-Cserhaj Szolgáltatóházban olyan settlement központot alakítottak ki, melynek szolgáltatásait nem csak a projektbe bekerült célcsoporttagok vehetik igénybe, hanem azok a település minden lakója számára hozzáférhetőek. Az együttműködés során pedig egy új szemléletmód kialakítására törekedtek, amelynek erősítésével a tanulás fontossága hangsúlyossá válik, az alapfokú képzettség megszerzésére megjelenik a személyes igény. Ez ösztönzi a felnőtteket a piacképes szakmák elsajátítására, hogy ezzel is növeljék esélyeiket a munkaerő-piaci elhelyezkedésre, a tartós munkavállalásra. Úgy fogalmazott: „a projekt során eljutottunk oda, hogy az emberek aktívan részt vesznek a programokon és úgy hiszem, ha ez a folyamat elindult, akkor nem áll meg a jövőben sem. Szerintem elindult egy olyan szemléletformálódás, hogy reális igény lesz a változásra és az emberek továbbra is aktív részesei lesznek a folyamatnak, programoknak.”

Sarkadi Zsolt szakmai vezető szintén kiemelte, hogy mennyire érzékelhető a program során bekövetkezett változás. Mint mondta a projekt egyik nagy eredménye, hogy sok ember megfelelő szintű tudást és végzettséget szerzett, amivel bekerülhetnek a munkaerő-piacra, ezzel javítva eddigi életkörülményeiket. De ennél sokkal fontosabb, hogy a gyerekeknek a Csillagház lett a közösségi élet színtere. Iskola után rögtön ide jönnek. Ez azt is jelenti, hogy nem az utcán csellengnek, hanem felügyelet alatt, közösségben töltik a szabadidejüket, ezalatt tanulnak, fejlődnek. Hangsúlyozta, hogy bár a projekt egy jelentős szakasza most lezárult, reményei szerint a megkezdett szemléletformálásnak köszönhetően a változás nem áll meg. Szerinte ezen a vonalon kell tovább haladni a felzárkózásban és a jövőben is ki kell használni a Csillag-Cserhaj Szolgáltatóházban rejlő lehetőségeket, hiszen az egy olyan közösségi térré alakult, ahol testet tudnak ölteni a felzárkózás támogatásával kapcsolatos elképzelések.

Takács Eszter, a TKKI nyíregyházi területi igazgatója a projekt megvalósítását végző konzorciumi partnerek együttműködésének fontosságát emelte ki, majd a TKKI szakmai koordinációban betöltött szerepéről beszélt röviden. Elmondta azt is, hogy a TKKI a beregdaróci Komplex telep-program során is nagy hangsúlyt fektetett a küldetésének tekintett társadalomfejlesztésre, valamint hogy a szervezett képzések által elősegítse az abba bevontak munkaerő-piaci reintegrációját.  

Kovács Zoltán projektasszisztens a TKKI Komplex telep-programokban betöltött szerepéről beszélt, megemlítve a megvalósult képzések lebonyolítását, a szakmai megvalósítók munkáját segítő workshopok szervezését, a Szolgáltatási fórum jelentőségét és a különböző közösségfejlesztő rendezvények megvalósítását vagy az azokban való közreműködést. Emellett bemutatta a TKKI által létrehozott Szolgáltatási térképet, és szólt annak gyakorlati hasznáról, hiszen az itt megjelenített információk is nagy segítséget jelenthetnek a települések lakosai számára.

A projektzárást követően a főpályázó önkormányzat a projekt fenntarthatóságára összpontosít, kihasználva a Csillag-Cserhaj Szolgáltatóházban rejlő lehetőségeket és az ott eddig nyújtott szolgáltatások hatásainak eredményét. Ezzel elősegíti a felzárkózás további folyamatát.