Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Decoration

„EZ MI ÉRTÜNK – ASTA PENTRU NOII” - A Komplex telep-program sikere Siklósnagyfaluban

2015. 05. 05
Avatóünnepség, tapasztalatokat összegző szakmai program és az egész falut megmozgató közösségi nap zárta a Komplex telep-program két és fél éves történetét Siklósnagyfalun. Záróakkordként konditermet és sportöltözőt avattak a 470 fős baranyai zsáktelepülésen.
Az épületet a Türr István Képző és Kutató Intézet Pécsi Igazgatósága által szervezett kőműves és festő képzés hallgatói újították fel, és mostantól az egész falu lakossága előtt nyitott.

Az elmúlt közel három évben nem is egyszer volt alkalom az ünneplésre a helyieknek. A Komplex telep-program megindulása óta érezhetően megváltozott a falu élete. Megépült a Csillagház, infrastrukturális fejlesztések történtek, megszépült a lakókörnyezet. Képzések indultak, az itt élők szakmát szerezhettek és munkalehetőségeket kaptak. A családok pedig olyan szociális, gyermekjóléti és egészségügyi szolgáltatásokhoz jutottak, amelyekre korábban nem volt lehetőségük. 

A falu központjában, a felújított sokfunkciós szolgáltatóházban, a Csillagházban tartották a projektzáró rendezvényt is, melyre meghívták a minisztérium képviselőit, a konzorciumi partnereket, szakmai szervezeteket, segítőket, mentorokat, és természetesen a falu lakosságát. 

 „Nehéz pár értékelő mondatban összefoglalni, ami nálunk történt; Siklósnagyfalu számára a létet és a jövőt jelentette ez a program” – így fogalmazott köszöntőjében a falu polgármestere. Kosztics József az itt élők nevében is megköszönte a munkát a partnereknek, és kiemelte, hogy az egymásra épülő programoknak köszönhetően a folytatás is biztosnak látszik. A hamarosan induló TIOP projekt keretében újabb tíz családnak tudnak olyan életkörülményeket biztosítani, ami biztos jövőt jelent a felnövekvő generációk számára is. 

Siklósnagyfalun már régóta vártak arra, hogy kedvező irányt vegyen az életük. A településen lakók 80 százaléka cigány származású és hátrányos helyzetű.Itt nem egy elszigetelt utca vagy telep volt: elszigetelten élt az egész közösség, egyhangú mindennapokkal és borús jövőképpel. Szegénység, rossz egészségügyi és szociális körülmények, alacsony iskolázottság, generációkon át egyre mélyülő hátrányok. Ez volt a kiindulópont 2012-ben, amikor megkezdődött a Komplex telep-program. Az önkormányzat és konzorciumi partnerei – a helyi roma nemzetiségi önkormányzat, a Türr István Képző és Kutató Intézet, valamint a MIOK, a Hátrányos Helyzetű Emberekért Alapítvány – fő célként azt tűzték ki, hogy a projekt keretében olyan szolgáltatásokat biztosítsanak, amelyek javítanak a siklósnagyfaluban lakók szociális, egészségügyi, gyermekjóléti, munkaerő-piaci, oktatási és közösségi körülményein, illetve esélyein. 16 hátrányos helyzetű családot, összesen 93 embert vontak be a projektbe. Szakképzések, tréningek, klubfoglalkozások, tanácsadások és szabadidős programok sokasága várta őket. Ráadásul a rendezvények a település valamennyi lakosa számára nyitottak voltak. A Komplex telep-program így nem csupán színt vitt Siklósnagyfalu életébe, hanem kitörési lehetőséget is kínált a nehéz sorsú, gyakran munkanélküli, elszigetelten élő emberek számára. 

"Az elmúlt években a Komplex telep-programok a felzárkózás-politika védjegyévé váltak országszerte"- mondta Sztojka Attila a projektzáró rendezvényen. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a siklósnagyfalui program modellértékű példát mutatott arra, hogy a komplexitás miként hozhat egymást erősítő eredményeket. Sztojka Attila megköszönte, hogy az itt élők részt vettek ebben a közös párbeszédben és megvalósították a programot. A siklósnagyfalui emberek bebizonyították, hogy érdemes változást elindítani. 

A konkrét eredményeket a projekt vezetője és a konzorciumi partnerek ismertették. Gidáné Orsós Erzsébet mérföldkőnek nevezte a Csillagház megépülését. A projektvezető szerint „azóta van hova bejönni”, létesült egy szolgáltató pont, ahol a helyiek hozzáférhetnek azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek komfort nélküli otthonaikból hiányoznak.

Ráadásul az egymásra épülő programelemek -az egészségügyi, szociális, oktatási, gyermekjóléti szolgáltatások fejlesztése – együttesen olyan közösségfejlesztést is eredményeztek, amire lehet alapozni a jövőben. A projektvezető szerint rengeteg hozadéka van a programnak. Ezt erősítette meg Orsós Hermanné is, aki a résztvevő családok nevében sorolta, hogy mi mindenben változott az életük. A családanya kiemelte az egészségügyi szűrővizsgálatok lehetőségét, a gyerekeknek szóló tanodai programokat, a meseklubot, a személyes mentorálás fontosságát és a sok közösségi programot.  A falubeliek szívesen jártak a barkácsklubba, és mindig telt ház volt az életmódról, egészségről szóló előadásokon is.  

A Komplex telep-program fontos elemét jelentették a tanfolyamok, amelyeket a Türr István Képző és Kutató Intézet, valamint a MIOK a Hátrányos Helyzetű Emberekért Alapítvány szervezett.  

Dezső Gabriella, a MIOK által indított fóliaházi "Növénytermesztő és tartósító" képzés sikeréről beszélt. A hallgatók az önkormányzat földterületén gyakorolhattak, és esélyük lett arra, hogy helyben dolgozhassanak majd. 

A Türr István Képző és Kutató Intézet "Alapkompetencia-fejlesztő" képzést valósított meg, és "Betanított kőműves és festő" tanfolyamot indított az eddig munka nélkül lévő férfiaknak. Decsi István, a TKKI pécsi igazgatója hangsúlyozta, hogy a közösen megvalósított programelemek egymást erősítették, és folyamatosan arra törekedtek, hogy a valós igényekkel összhangban történjenek a fejlesztések. Az egészséges életmód iránti igényt a TKKI egy dietetikus szakember alkalmazásával is segíti, aki nemcsak a családoknak ad táplálkozási tanácsokat, hanem az óvodai étkezések összeállításában is segédkezik. Amikor pedig felmerült az az igény, hogy jó lenne a helyiek sportolási lehetőségeit is fejleszteni, kézenfekvő volt, hogy a festő és kőműves képzés résztvevői segítenek majd a használaton kívüli sportöltöző felújításában. Decsi István szerint önmagáért beszél az eredmény: a hallgatók saját munkájának gyümölcsét ünnepelhetjük ma Siklósnagyfaluban.

A projektzáró rendezvény csúcspontjaként ünnepélyesen felavatták az új konditermet a település sportpályája mellett. Kosztics József polgármester az egész falu nevében köszönte meg a Komplex telep-program által kapott esélyeket, és azt ígérte, hogy meg fogják becsülni azt, amit kaptak.  A nemzeti színű szalagot a meghívott díszvendégek, a konzorciumi partnerek és a polgármester vágták át.

Az ünnepi műsorban hagyományőrző cigány táncokat mutattak be a helyi Tanoda növendékei, Petrovics Barbara szólót táncolt és a cigány himnuszt is elénekelték a résztvevők. Az ünnepség késő estig tartó közösségi nappal, autentikus táncbemutatóval és koncerttel zárult.